Pazartesi , 20 Mayıs 2024

Efsane Devrim otomobilinin ekibindeydi! Tasarımcısı hayatını kaybetti






Gündüz Sait Güngen, Türkiye’nin otomotiv endüstrisine yön veren önemli bir isimdi. 15 Mayıs 1961’de dönemin Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel’in talimatıyla Eskişehir Demiryolu Fabrikası’nda Devrim otomobilinin 4 prototipini üreten 24 mühendisten biriydi. Bu otomobil, Türkiye’nin kendi tasarımı ve üretimi olan ilk yerli otomobili olma özelliğini taşıyordu.




99 yaşında hayatını kaybeden iki çocuk babası olan Gündüz Sait Güngen, ailesi, yakınları ve sevenlerinin katıldığı bir törenle Cebeci Asri Mezarlığı’nda toprağa verildi. Güngen’in vasiyeti üzerine cenazesi Türk bayrağıyla örtüldü.




Gündüz Sait Güngen’in, Devrim otomobilinin amblemi ve ‘Devrim’ yazısını tasarlayarak araca monte eden isim olduğu ortaya çıktı.

İstiklal Savaşı gazisi Mehmet Adil Güngen’in oğlu olan Gündüz Sait Güngen, genç yaşta TCDD’nin bursluluk sınavını kazanarak ABD’ye giderek üniversite eğitimi aldı.




Yüksek mimar mühendis olarak Türkiye’ye döndükten sonra TCDD’de uzun yıllar çalıştı ve İnşaat Dairesi Başkanlığı görevine kadar yükseldi.

Daha sonra Sivil Havacılık Genel Müdürü olarak görev aldı ve sonrasında ODTÜ Mimarlık Fakültesi’nin kurucu öğretim üyelerinden biri oldu, birçok öğrenci yetiştirdi.



Sonraki Haber

Herkesi sevindirdi!

Herkesi sevindirdi! Temmuz ayında emeklilerin yüzünün gülmesi bekleniyor. Dul ve yetimlerinde alacağı miktar değişiyor. Sizler …