Pazar , 19 Mayıs 2024

GÜÇSÜZLEŞEN KEMİKLER SAĞLIĞINA NASIL KAVUŞUR





YETERLİ MİKTARDA PROTEİN TÜKETİN
Birçok çalışma gösterdi ki, protein tüketimi ve kemik yoğunluğu arasında bir doğru orantı mevcut. Kalsiyum ve protein beraber çalışarak kemiklerinizin sağlıklı olmasını sağlıyor.





Öneri: Harvard Sağlık’a göre, vücut ağırlığınızın her kilosu için 0,8 gr protein almanız gerekiyor. Ancak yüksek protein içerikli bir diyete başlamadan önce doktorunuzla görüşmelisiniz. Çünkü çok fazla kalsiyum almak iyi sonuçlar doğurmayacaktır. Protein Kaynakları: Deniz Ürünleri, beyaz et, süt, peynir, yumurta, fasulye.





TUZ TÜKETİMİNİ AZALTIN
Japon bilim insanları, aşırı sodyum tüketmenin kemikleriniz için zararlı olduğunu söylüyor. Hepimiz sodyum ihtiyacımızı sofra tuzundan karşılıyoruz ve bu iyi bir şey değil çünkü tuz vücuttaki kalsiyum emilimini azaltıyor ve sonuç olarak daha zayıf kemiklere sahip oluyoruz. Osteoporozu engellemek için yapmanız gereken şeylerden biri de tuz tüketimine dikkat etmektir.

Öneri: Uzmanlar günde 2300 mg’dan fazla tuz tüketmeyi önermiyor ve ideal limit olarak günde 1500 mg olmalıdır diyor.





Ek Bilgi:
Artık kemiklerinizi nasıl sağlıklı tutacağınızı öğrendiniz. Şimdi başınıza gelmesinden kaçamayacağınız doğal süreçleri anlatmak istiyoruz. Hepimiz doğuyor, yaşıyor ve ö’lüyoruz ve henüz bilim doğanın seyrini değiştirecek kadar ilerlemedi.





Cinsiyet: 50 yaşın üzerindeki kadınlar, aynı yaştaki erkeklere göre 4 kat daha fazla osteoporoza yakalanma riski altındadır.
Yaş: 30 yaşına girdiğimiz andan itibaren kemik kütlemizi kaybetmeye başlarız. Bu sebeple 30 yaş sağlıklı bir diyete geçmek için en uygun zamandır. Aynı zamanda fiziksel aktiviteyi de bu yaşlarda düzene oturtmak ileriki yaşlarda oldukça rahat etmenizi sağlayacaktır.
Aile Geçmişi: Ne yazık ki ebeveynlerimizden herhangi birine osteoporoz teşhisi konduysa, sizin de aynı genetik yatkınlıkta olduğunuz anlaşılır.





Etnik Köken: Asyalı ve Kafkasyalı kadınlar osteoporoza diğer etnik kökenlere kıyasla daha çok yatkın genler barındırırlar.
Eğer herhangi bir risk grubu içerisindeyseniz, kemik sağlığını çok daha fazla ciddiye almalısınız! Sağlığınızı 20’li yaşlarda olsanız bile ertelemeyin ve kemiklerinize şimdiden gözünüz gibi bakın! Kemik sağlığının farkında olmasını istediğiniz tüm arkadaşlarınızı bu içeriği okumaya teşvik edin. Unutmayın sağlık para ile satın alınamaz! Elinizdekini korumanız gerekiyor.

Sonraki Haber

Van’da askeri araç devrildi: 6’sı ağır 11 asker yaralı

Van’ın Başkale ilçesinde askeri aracın devrildiği kazada 11 asker yaralandı. Van’da Başkale’ye 60 kilometre uzaklıktaki …