Pazar , 19 Mayıs 2024

Korona Virüs Havadayken Yok Edecek Yöntem Türk Bilim İnsanları Tarafından Keşfedildi!





Bilim dünyasında ses uyandıran keşif, Türkiye’nin en önemli üniversitesi olan Orta Doğu Teknik Üniversitesi’ndeki Türk bilim insanları tarafından fark edildi. Yapılan çalışmalarda korona virüs hava yoluyla bulaşmasını ve hastalığın akciğere kadar inmeden engellenme potansiyeline sahip olan molekül keşfedildi.



Korona virüs salgını yaklaşık olarak 1 yıldır hayatımızda. 12 aydan bu yana milyonlarca insan hayatını kaybetti, onlarca milyon enfekte oldu. Dünyadaki tüm ilaç ve aşı şirketleri bire bir yarış içerisinde olup, korona virüsü yok edecek aş/ilaç üretiminde bulunuyorlar. Bu sefer ne aşı, ne ilaç çalışması yapılmadan ODTÜ’den oldukça önemli bir keşif ortaya koyuldu. ODTÜ Biyolojik Bilimleri Bölümü Moleküler Biyoloji ve Genetik Programı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çağdaş Devrim Son ve Kimya Mühendisi Parfümör Hüseyin Erdoğmuş tarafından eşsiz bir çalışma ortaya konuldu.
İki bilim insanı keşfettikleri koku molekülü karışımlarının koklanmasıyla birlikte akciğere kadar ulaşabileceğini ve korona virüsün protein yapısını bozduğuna dair veriler elde etti. Bu çalışmalarını hızlı bir şekilde TIP litaretürüne kabul ettirmek için uluslararası dergilerde makalelerini yayınlandılar. Bunun üzerine bilim dünyasında adını duyurdular ve çalışmalarının bir adım daha ileriye taşınması istiyorlar.



Dr. Son, AA muhabiriyle yaptığı röportajda oldukça önemli bir noktada olduklarını ve çeşitli araştırmaların devam etmesi gerektiğini belirtti. Biyoloji bölümü mezunu olan ve organik kimya ile biyokimya üzerine doktora yapan bilim insanı, önemli bir keşfin gerçekleşebilmesini mümkün kılıyorlar. Bilim insanı yaptığı çalışmada şu bilgileri aktardı: ‘’İlk sıralarda sadece deneme üzerine bir şeyler yapıyorduk. Fakat ilginç sonuçlar ortaya çıktı. İki yüzden fazla molekül denedik ve en başarılısını seçtik. Bu molekülleri dijital ortamlarda test ettik. Bu test etmemizle birlikte hangilerinin korona virüs üzerinde etkili olduğunu saptadık. Koku olarak kullanıl doz, bu hastalık için tedavi edici bir noktada olup olmayacağının belli olmadığını bilemiyoruz. Olabilir veya ol​​​​​​​mayabilir. Fakat bunları öğrenebilmemiz için klinik araştırma şart.’’ diye ekledi.


Sonraki Haber

Hayırlı olsun. Yeni Zam

Hayırlı olsun. Yeni Zam Piyasa karışacak! Emekli zammında yeni rakam Milyonlarca emeklinin merakla beklettiği temmuz …