Pazar , 19 Mayıs 2024

Manisa’daki Vestel fabrikasında korkutan iddia:





“FABRİKA İŞÇİLERİ ‘ARTIK ÖLMEK İSTEMİYORUZ’ DİYE HAYKIRIYORLAR” Kadın Meclisi üyesi Semiha Hasgör, Vestel’de yaşanan Covid-19 vakalarıyla ilgili sosyal medyada çok paylaşımların yaşandığını ve birçok işçi ailesi ile işçinin kendilerine ulaşarak yaşananlarla ilgili şikayetlerde bulunduğunu ifade etti. Fabrikada 7 işçinin corona virüsünden hayatını kaybettiğini öne süren Hasgör şöyle konuştu: * Aylardır ufak tefek şikayetleri duyuyorduk. Ancak son günlerde hem sosyal medyada şikayetler konuşulmaya başladı. * Manisa Tabip Odası yaptığı açıklamada Vestel’deki vaka sayısının 1000 olduğunu ifade etti. Ayrıca iddialara göre 7 işçinin Covid-19 sebebiyle hayatını kaybettiği belirtiliyor. * Bize ‘Siz bunları nereden biliyorsunuz’ diye soruyorlar. Bunları fabrikada çalışan arkadaşlarımızdan, akrabalarımızdan, ailelerin ve işçilerin bile ulaşmasından biliyoruz. * Fabrikada yaklaşık 20 bin işçi çalışıyor.



Herkesin bir akrabası bu fabrikada çalışıyor. Vestel corona önlemleriyle ilgi fabrikanın belgesinin bulunduğu ifade ediyor. Biz buna inanmıyoruz. * Madem ki ciddi önlemler alınıyor, TSE belgeli önlemleri uyguluyorsunuz. O zaman neden işçiler ölüyor, vaka sayısı neden artıyor. Bütün bunların cevabını vermesini beklerken başka açıklama yapıyorlar. * Vestel işçileri ‘artık ölmek istemiyoruz’ diye haykırıyorlar. Manisa’da 10 tane milletvekili var. Fabrikada olanlarla ilgili neden bir açıklaması yok. Ama meclis tatilde işçiler ölüyor meclis tatilde. KİMSEYE SÖYLEMEYİN DİYE BASKI YAPILIYOR” Kadın Meclisi üyesi Büşra Seyhan ise Vestel’de gerekli tedbirlerin alınmadığını belirterek fabrikada Covid-19 testi pozitif çıkan işçilere de ‘Sakın kimseye söylemeyin’ diye baskı yapıldığını öne sürdü. Fabrikada işçilerin molasın 12 saat zorunlu olarak çalıştırıldığını ifade eden Seyhan şu ifadeleri kullandı:



* Covid-19 testi pozitif çıkanlara ‘kimseye söylemeyin’ diye baskı yapılıyor. İşçilerin yemek ve çay molası yasaklanıyor. * İşçiler molasız olarak günde 12 saat çalıştırılıyor. Tüm bunlar açığa çıkmasın diye, işçilere kendi gruplarında Vestel ile ilgili olumlu mesajlar paylaşılması için baskı yapılıyor. * Hatta hazırlanmış mesajlar verip kopyala-yapıştır yorumlar yapmaya zorluyorlar. Kadınlar, işçiler bu çalışma koşulları altında, baskılarla konuşamaz, susar zannediyorlar. Elbette ki işçiler sessiz kalmıyor, sessiz kalmıyoruz.


Sonraki Haber

Van’da askeri araç devrildi: 6’sı ağır 11 asker yaralı

Van’ın Başkale ilçesinde askeri aracın devrildiği kazada 11 asker yaralandı. Van’da Başkale’ye 60 kilometre uzaklıktaki …