Pazartesi , 20 Mayıs 2024

Neler yaşanmış o dönem öyle ya..





Değişimlerin lideri olarak bilinen Özal, Türkiye’de birçok ilke imza da attı. Renkli kişiliği ve rahat tavırlarıyla farklı bir siyasi kişilikti. Serbest piyasa ekonomisi ve liberalleşme kavramlarıyla beraber anıldı. Türkiye’nin terör sorunuyla ilgili bir ilke imza attı terörle mücadele kapsamında koruculuk sistemini devreye sokarak sivillere silahlanma yetkisi verdi. Sivillere yetki vererek silahlandırması çok fazla tartışıldı.





Özal’ın Naim Süleymanoğlu’nu Bulgaristan’dan alınıp Türkiye’ye kaçırtması Time dergisine kapak oldu. Aksiyon dolu başarı hikayesi filmlere konuk oldu. Özal 18 Haziran 1988’de kürsüde konuşma yaparken silahlı bir suikasta uğradı suikastçıyı affederek Türk siyasetindeki en affedici figürlerden biri olarak hafızalara kazındı. Özal 17 Nisan 1993 tarihinde şüpheli bir şekilde hayatını kaybetti. Ölüm nedeni hala tartışılan Özal’ın zehirlendiği yönünde iddialar hala kulislerde konuşulan en büyük iddia.





Turgut Özal, öldürtüldü mü sorusundan neden öldürüldüğü sorusu tartışılmaya başlandı. Ölümü yıllar geçse de hala net olarak aydınlatılmamış olsa da birçok teori ortaya atıldı. Turgut Özal’ın kabus haritası olarak nitelendirilen Kürdistan haritası nedeniyle öldürülmüş olacağı inanılıyor. Amerikalıların da bu işin içinde olduğu iddia ediliyor çünkü Kürdistan haritası Amerika’nın başkenti Washington’da oluşturulduğu söyleniliyor. Yine kulislerde konuşulan söylentilere göre Özal, Kürt meselesi konusunda çok radikal bir adım atmaya hazırlanıyordu. Bu adımı atmaya hazırlanırken öldürtüldüğü iddia ediliyor. Amerikan yönetimi ABD’nin resmi politikaları sürerken Pentagon bünyesinde gizli çalışan bir “özel planlar ofisi” ile bağlantıları olduğu da iddia edildi.





Özal’ın ölümünde zehirlenme iddiası o dönem ilk kez Bugün gazetesinde yazılmıştı. Sonra o dönem bu haber geçiştirilmeye çalışmış ve 19 yıl sonra otopsi yapılmıştır. Turgut Özal’ın mezardan çıkarılan cesedinin çok az bozulmuş olması ve dokuların büyük bölümünün tamamen sağlam kalması nedeniyle, yapılan “zehirlenme” taramaları için bulgulara rahat ulaşılmıştır. Adli Tıp Kurumu daha ilk etapta çok kuvvetli bir zehrin varlığını tespit etmiş ama Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, otopsi raporuna göre, mevcut bilgi ve bulgularla Özal’ın kesin ölüm sebebinin tespit edilemediğini bildirmiştir. İddialardan biri ise eşinin Turgut Özal’ı zehirlediği iddiasıdır. O dönem bir kişi yakalanarak 1.5 sene hapiste yatmış daha sonra çıkmıştır.

Sonraki Haber

Van’da askeri araç devrildi: 6’sı ağır 11 asker yaralı

Van’ın Başkale ilçesinde askeri aracın devrildiği kazada 11 asker yaralandı. Van’da Başkale’ye 60 kilometre uzaklıktaki …