Pazar , 19 Mayıs 2024

Türkiye denizlerde çok önemli bir savaş kabiliyeti kazanıyor: Mavi Vatan’a doğru güçlü adımlar atılıyor





Türkiye’nin dünyaya açılan ve en önemli alanlarında biri olan insansız savaş sistemleri ile dikkatleri üstüne çekiyor. S/İHA’larla ortaya konan başarı ve diğer tüm platformların savaş sahasındaki etkisi ülkemizi bu alanda hızla zirveye taşıdı. Bugün Türkiye SİHA’lar hususunda dünyanın sayılı güçlerinden birisi konumunda.





TRT HABER’de yer alan habere göre; Savunma Sanayinin son yıllarda insansız deniz araçları üstündeki çalışmaları yeni bir başarı öyküsünün mümkün kılacağını gösteriyor. Üç tarafı denizlerle çevrili bir ülke olma özelliği ve Ege bulunan çok sayıda ada ve adacıklar nedeniyle yaşanan gerginlikler söz konusun olduğunda deniz de güçlü bir Türkiye bölgede üstün güç olma özelliğimizi sürdürebilir kılmaya fırsat veriyor.





Bu aşamada küçük bir hatırlatmak yapmak ce Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı’na (SSB) bu konuda hakkını teslim etmek gerekmekte. İnsansız deniz araçlarının kısa zaman içerisinde böylesine gelişmesinde SSB Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir ve ekinin çok büyük katkılarının olduğunu belirtmekte fayda var.





Marlin SİDA’dan Kuzgun-KY atışı ne anlama geliyor?
Türkiye’nin bugüne kadar ürettiği en gelişmil insansız deniz platformu özelliğine sahip olan Marlin SİDA geçtiğimiz haftalarda TÜBİTAK-SAGE imzalı Kuzgun-KY füzesini ateşledşi.





Ülkemizin bugüne kadar ürettiği en gelişmiş insansız deniz platformu olan Marlin SİDA geçtiğimiz günlerde TÜBİTAK-SAGE imzalı Kuzgun-KY füzesini ateşledi.
Peki bu atış neden önemli? Türkiye’nin SİHA’lar kadar SİDA’larda da ortaya koyduğu bu vizyon nasıl okunmalı? Daha da önemlisi yakın ve orta gelecekte bizi bu alanda neler bekliyor? Bu soruların yanıtlarını Savunma Sanayii Araştırmacısı Anıl Şahin ile konuştuk.





“Su altı ve su üstü için çok gelişmiş platformlar üretiyoruz”
Şahin’e Marlin’den yapılan Kuzgun-KY atışını soruyoruz. Öncesinde genel yapıya değiniyor ve Türkiye’nin Silahlı İnsansız Deniz Aracı (SİDA) alanında çok kısa sürede birbirinden farklı platformların çıktığını açıklıyor.





“Dünya’da bu alanda öncü ülkenin Türkiye olduğunu söylesek, kesinlikle mübalağa etmiş olmayız” dedikten sonra da bu iddiasını somut gerekçelerle tane tane anlatmaya başlıyor. Üzerinde ilk durduğu konu Ankara’nın sadece su üstü hedeflerine yönelik SİDA’lar üretmediği…





Elektronik Harp ve Denizaltı Harbi gibi gelişmiş yeteneklere haiz SİDA’ların geliştirildiğini, öte yandan ‘sürü’ kabiliyetine sahip silahlı ve silahsız İDA’ların da hayata geçirildiğini öğreniyoruz. Şahin’in aktardığına göre bu yıl içerisinde en az 3-4 farklı SİDA, Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edilecek.




Sonraki Haber

Van’da askeri araç devrildi: 6’sı ağır 11 asker yaralı

Van’ın Başkale ilçesinde askeri aracın devrildiği kazada 11 asker yaralandı. Van’da Başkale’ye 60 kilometre uzaklıktaki …