Pazar , 19 Mayıs 2024

Alzheimer tedavisinde önemli adım: Hastalık için sonun başlangıcı mı?

Lecanemab’ın deneme sonuçlarını Daily Mail’e değerlendiren Prof. Hardy ise şunları söyledi:





“Bunun gerçekten de sonun başlangıcını temsil ettiğine inanıyorum. Amiloid teorisi 30 yıldır ortalıkta dolaşıyor, dolayısıyla bu uzun zamandır beklenen bir şeydi. Artık etkili ilaçlar geliştirmek için ne yapmamız gerektiğini tam olarak biliyoruz. Gelecekteki çalışmaların bunun üzerine inşa edileceğini ve yakında bu hastalıkla mücadele etmek için hayat değiştiren tedavilere sahip olacağımızı düşünmek heyecan verici.”

İLAÇ NASIL ÇALIŞIYOR?





İlaç, beyinde plaklar oluşturarak hücreleri öldüren ve bireyin beyin fonksiyon kabiliyetini bozan zararlı amiloid toksinlerini vücuttan atıyor. Hastalara uygulanan infüzyon, bağışıklık sistemine, beynin içindeki birikime nasıl saldıracağını öğretmek için hazırlanmış bir antikor kokteyli olarak tarif ediliyor.
BİNLERCE HASTA KAPSAM DIŞI KALABİLİR





Klinik denemeler, ilaçla ilgili umut verici sonuçların yanı sıra güvenlik endişelerine de işaret etti.

İlacın güvenliğine ilişkin kaygılar son zamanlarda beyin şişmesi ve beyin kanaması geçiren iki hastanın ölümüne ilişkin haberlerle arttı. Dahası Lecanemab grubunun yüzde 21,3’ünde ve plasebo grubunun ise yüzde 9,3’ünde beyin şişmesi ve mikro kanamalar görüldü. Genel olarak, ilacı kullanan kişilerin yüzde 7’si yan etkiler nedeniyle denemeyi yarıda bırakmak zorunda kaldı.





Bu riskler kan sulandırıcı ilaç kullananlar için çok daha fazla. Araştırmacılar ise rakamların beklenen aralıkta olduğunu söyledi. Ancak Lecanemab kan sulandırıcı ilaç kullanan kişiler için güvensiz kabul edilirse, on binlerce hasta kapsam dışı kalabilir.

Michigan State Üniversitesi’nden Prof. Dr. Jamie Alan, en yaygın yan etkilerin infüzyon reaksiyonları olduğuna dikkat çekerek, “Bunlar diğer antikor bazlı tedavilerde de yaşandığı için benim için özellikle rahatsız edici değil” açıklamasında bulundu.





Sağlık teknolojileri mükemmele doğru gidiyor ve ortalama insan ömrü uzatılıyor. Ancak bir sorun var ki; insan ömrü ne kadar uzatılırsa uzatılsın beyin ömrü en fazla 120 yıl. Yani 120 yaşına gelen bir insan için Alzheimer’dan kaçış yok. Bu yüzden ne yapıp yapıp beyin ömrünü de uzatacak sağlık teknolojileri geliştirmek zorundayız. Dolayısıyla Alzheimer tedavisinde fark oluşturacak her aşama, ciddi bir iyimserlik oluşturabilecek, bu hastalığı yenme anlamında bize yeni yollar açacaktır.
Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Yavuz

Sonraki Haber

Van’da askeri araç devrildi: 6’sı ağır 11 asker yaralı

Van’ın Başkale ilçesinde askeri aracın devrildiği kazada 11 asker yaralandı. Van’da Başkale’ye 60 kilometre uzaklıktaki …