Cuma , 17 Mayıs 2024

Bütün dünya diken üstünde izledi! İstanbul’da çok önemli görüşmeler gerçekleşti





ARKA PLAN
Aslında savaşın başlangıç tarihini Şubat 2014’e götürmek mümkün. Lakin son gelişmeleri anlamak için biraz daha geriye gitmek gerek. Ukrayna’da Viktor Yanukoviç hükümeti, Kasım 2013’te Ukrayna-AB Ortaklık Anlaşması’nı reddederek Rusya ve Avrasya Ekonomik Birliği ile yakınlaşmayı tercih edince halk ayaklandı. Kiev’de 21 Kasım 2013’te Yevromaydan protestoları başladı.

Hükümet karşıtı eylemler 18-23 Şubat 2014 tarihleri arasında doruğa çıktı ve 23 Şubat’ta hükümetin devrildi. Onur Devrimi olarak anılacak olaylarda 18’i polis olmak üzere 130 kişi yaşamını yitirdi. Yanukoviç, Rusya’ya sığınırken geçici hükümet AB ile ortaklık anlaşmasını imzaladı.





Ancak ülkede Yanukoviç destekçileri de karşı harekete geçti. Bu ikilik Rusya’nın hamlesiyle süreci savaşa çevirecekti. 20 Şubat’ta Rusya, Kırım’ı ilhak etme kararı alırken Rus güçleri 27 Şubat’ta Kırım Yarımadası’nın kontrolünü ele geçirdi.

İlhakın ardından AB yanlısı hareketin karşıtları protestolara başladı. Ülkenin doğusundaki Donbas Havzası’nda yaşanan protestolar, Ukrayna ile Rusya destekli ayrılıkçılar arasında geçen Donbas Savaşı’na dönüşürken 27 Nisan 2014’te Luhansk Halk Cumhuriyeti (LHC); 7 Mayıs 2014’te ise Donetsk Halk Cumhuriyeti (DHC) kuruldu. 5 Eylül 2014’te Rusya, LHC, DHC ve Ukrayna arasında Minsk Protokolü adı verilen ateşkes anlaşması imzalansa da ufak çaplı çatışmalar hiç sona ermedi.




Sonraki Haber

Emekli Maaşı Netleşti

Emekli Maaşı Netleşti SGK uzmanı ‘kesin’ diyerek açıkladı! En düşük emekli maaşında son rakam belli …