Cuma , 17 Mayıs 2024

Bütün dünya diken üstünde izledi! İstanbul’da çok önemli görüşmeler gerçekleşti





Göçmen krizi, gıda krizi, enerji krizi ve tedarik krizi dünyanın pek çok noktasını etkiliyor. Özellikle enerji krizinin boyutları kış aylarında net bir şekilde görülecek. Türkiye’nin Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğindeki arabuluculuk çalışmaları sonucunda taraflar mart ayında Antalya’da masaya oturdu, tahıl koridoru ile gıda krizine çözüm arandı.

Rusların pek çok alandan men edildiği bir kültürel ambargo süreci de özellikle savaşın ilk günlerinde yaşanırken Rusya’ya bazı ülkeler de taraf belli etme konusunda baskılandı. Özellikle Çin, İran, İsrail ve Hindistan gözlerin çevrildiği ülkelerin başında gelmekteydi.





Bu süreçte Rusya, Kiev’e giremedi, ülkenin batısına hakim olamadı ve Zelenski hükümetini düşüremedi ancak ülkenin doğusunu ele geçirerek Azak Denizi’ni çevrelemeyi başardı. Rusya ayrıca 30 Eylül’de Luhansk, Donetsk, Zaporjiya ve Herson’u ilhak etti.





Dünya, hem Zaporjiya Nükleer Santrali civarındaki çatışmalar hem de Putin’in zaman zaman yaptığı nükleer açıklamarıyla ciddi bir nükleer savaş endişesi yaşadı. Sonuç olarak 300 günü aşkın süreçte yüz binlerce insan evinden, yerinden oldu, iki taraftan binlerce asker, yüzlerce sivil yaşamını yitirdi… Rusya bir izolasyona doğru giderken Ukrayna’nın dört bir yanında milyarlarca dolarlık hasar meydana geldi. 2022’ye tamamen damga vuran savaş ise 2023’ün ilk aylarında da devam edecek gibi duruyor.
Kaynak: Haberglobal.com.tr, Reuters, BBC, The New York Times

Sonraki Haber

Emekli Maaşı Netleşti

Emekli Maaşı Netleşti SGK uzmanı ‘kesin’ diyerek açıkladı! En düşük emekli maaşında son rakam belli …