Pazar , 19 Mayıs 2024

Kediler gerçekten metropollerin fare sorununu çözebilir mi? İstanbul’un özelliği ne?





‘MISIRLILAR 7 BİN YIL ÖNCE KEŞFETTİ’
Kedilerin tek faydası sevimli olmaları veya kendilerini sevdirmeleri değil. Bugün İstanbul’daki fare popülasyonunun dünyanın pek çok metropolüne göre az olmasının sebebi sokak kedileri. Dünya Hayvanları Koruma Derneği (WSPA) Danışmanı ve kedilerin kısırlaştırılmasına yönelik projeler yürüten, İngiltere’nin en büyük hayvan koruma örgütlerinden Kismet Account’un direktörü Ian Mac Farlaine 2008 yılında yaptığı bir değerlendirmede, “Sokak kedilerinin, sıçan, fare ve haşerat kontrolüne yönelik kent yaşamına pozitif etkileri var. Çünkü nerede kedi varsa orada fare yoktur. Eski Mısırlılar bunu 7 bin yıl önce keşfetmişler ve onun için kedileri tanrı yapmışlar. İstanbul gibi bir yerde kedi olmazsa her yanı fare sarar” ifadelerini kullanmıştı.





NEW YORK’A 200 YIL ÖNCE GELDİLER
Bugün dünyanın sayılı metropollerinden olan New York’un da başı fareler ile dertte. Şehirde farelerin verdiği rahatsızlığın ilk izleri 200 yıl önce limanda gemilerle gelen bu kemirgen sürüleri ile başlamış. Şu an kentteki fare varlığının tahmini yapılamıyor. New York Cornell Üniversitesi’nden Matthew Fyre’a göre; şehirdeki çöplerin atış biçimi ve içindeki yemek artıkları fareler için bir çekim merkezi.





Kimi tarihi kaynaklara göre İstanbul’da ilk modern kanalizasyon sistemlerinin inşa edildiği yıllarda kedilerin farelere karşı olan avcılığı Osmanlı yönetimi tarafından takdir gördüğü için Dersaadet’teki kentteki kedi varlığı olumlu karşılandı.




Sonraki Haber

Van’da askeri araç devrildi: 6’sı ağır 11 asker yaralı

Van’ın Başkale ilçesinde askeri aracın devrildiği kazada 11 asker yaralandı. Van’da Başkale’ye 60 kilometre uzaklıktaki …