Pazartesi , 29 Nisan 2024

17 YILLIK ÇİFTE CİNAYETLE İLGİLİ YENİ RAPOR DAVANIN SEYRİNİ DEĞİŞTİRECEK





“YAKAR KARDEŞLERE AİT DNA OLDUĞUNA DAİR GÜÇLÜ KANIT VAR”
Raporda, elde edilen tüm veriler incelenerek yapılan değerlendirmede, Büşra Karabacak’ın tırnak altından elde edilen otozomal STR (kimliklendirme) profilinin sanıklar Ayhan ve Seyhan Yakar’ın DNA profiliyle bire bir uyumlu veya uyumsuz tespiti yapılamayacağı belirtildi. Raporda “Ancak, sadece erkeklerde bulunan ve soyağacındaki tüm erkek bireylerde aynı olan Y-STR analizinin uyumlu olması, Otozomal STR analizinde 15 lokusta 11 uyum sağlanmış olması nedeni ile tespit edilen karışım DNA içerisinde Ayhan Yakar ve Seyhan Yakar’a ait DNA olduğuna dair güçlü kanıt olarak düşünülmelidir” denildi.





“ÇELİŞKİLİ RAPORLARIN NEDENİ HATALI YORUMLAMA”
Ayrıca düzenlenen raporlar arasındaki çelişkinin nedeni olarak ise Büşra Karabacak’a ait tırnak altı materyalinde saptanan Y-STR ve Otosomal DNA analizlerinin eksik veriye dayanarak hatalı yorumlanması olarak değerlendirildi. Mevcut raporlar kapsamında, DNA çoğaltılmasında sorun olan ve olası eksik veri içeren STR analizine dayanarak dışlama yapmak mümkün olmadığı görüşünde birleşildi.





“BİZE GÖRE RAPOR TRAFİĞİ BİTTİ”
Büşra Karabacak ve Tuğçe Yıldırım’ın ailelerinin avukatı İbrahim Erenci, duruşmanın 24 Mayıs’a ertelendiğini ve kararın çıkmasını beklediklerini söyledi. Avukat Erenci, davada 17 yılı geride bıraktıklarını ve yaklaşık 11 yıl süren soruşturmanın ardından yargılamanın başladığını belirterek, “17 yıl geçti. Bu bir ömürdür. O tarihte doğan bir çocuk şu anda askere gidebilir. Oy kullanabilir. Çocuklarımız yaşasaydı şu anda 26 yaşında olacaklardı ve bu yaşam hakkının bir insanın elinden alınması, o insana ait her şeyin elinden alınması demektir. Dolayısıyla son derece önemli bir davada bizim beklentilerimizle tam olarak örtüşmeyen bir adli tıp raporu geldi. Bugün dosyaya giren raporda açıkça beyan ediyorlar. Burada değerlendirme hatası yapılmış deniyor. Yani şöyle anlatayım. Halkın anlayacağı biçimde bir tas pirinçle, bir tas bulguru karıştırmışlar. Bunu ayıklamaları gerekiyordu. Üşenmişler, ayıklamamışlar. Uyum yok, yani hadise budur. Bugün gelen raporda da değerlendirme hatası vardır. ‘Bunların, bu suçu işledikleri yönünde güçlü kanıt olarak kabul edilmelidir’ diyorum. Bize göre rapor trafiği bitti. Sanık vekilleri ne derse desin, umurumda değil. Bize göre rapor trafiği bitmiştir. Bundan sonra mahkemenin değerlendirmesi ne olacaksa bekliyoruz. Çünkü tutuksuz sanıkların da bu eyleme katıldığı ve ayrıca şu anda gaip olan bir şüpheli daha olduğu ve bunun da sanıklar tarafından bilindiğini biliyoruz” dedi.





Karabacak ve Yıldırım aileleri için gönüllü olarak dava sürecini takip eden Sil Baştan Kadına Yönelik Şiddet ve Çocuk İstismarıyla Mücadele Derneği tarafından yapılan açıklamada da davanın bir an önce sonuçlanıp, 17 yıldır gözü yaşlı olan ailelerin, suçluların cezasını çektiklerini görerek, bir nebze de olsa yüreklerine su serpilmesini bekledikleri ifade edildi.

Sonraki Haber

6.9’un ardından yine deprem oldu

6.9’un ardından yine deprem oldu Yeryüzünde neler oluyor.. 6.9 Şiddetinde gerçekleşen depremin ardından bir deprem …