Salı , 30 Nisan 2024

Kemik Suyu Yapımı Hakkında Bilgi






Evde İlikli Kemik Suyu Nasıl Yapılır?
Evde ilikli kemik suyu nasıl hazırlanır, püf noktaları nelerdir? Hepsini detaylı olarak bu yazımızda anlatacağız.
Kemik suyu çok eskiden beri çıkık ve eklem ağrısı tedavilerinde kullanılmaktadır. Kemik suyunun birçok faydası bulunmaktadır. Örneğin; cilt dokularını sıkılaştırıp beyin fonksiyonlarının güçlenmesini sağlarlar.
Kemik suyunu sade ya da içerisine kekik, pırasa, zerdeçal, soğan, sarımsak gibi lezzet verici ve besin değeri yüksek maddelerden de ekleyerek aroma katabilirsiniz. Kemik suyu yapmak için pişirme süresi büyükbaşlar için 3-4 saat iken küçük başlar için yaklaşık iki saattir. Süre hesabı kemik suyu kaynamaya başladıktan sonra yapılması gerekir. Kaynama süresinin uzun olmasında herhangi bir problem olmaz. Kaynama süresinin uzun olması hatta ocağın altı kısık olarak kaynaması kemiğin içindeki tüm besinleri suya çıkartmaktadır.
Malzemeler




Büyükbaş ve küçükbaş hayvanların kaburga, ayak gibi her türlü ilikli kemiklerini kullanabilirsiniz.
Yeterli miktarda su
Tuz
İlikli Kemik Suyunun Yapılışı
Kasabınızdan doğranmış kemik alınız. Dilerseniz kaynatma işlemine geçmeden önce aldığınız kemikleri 30 dakika kadar suda beklettikten sonra iyice yıkayınız. Almış olduğunuz kemiklerin rahatça sığacağı bir tencereye kemikleri koyunuz ve kemikleri iki parmak geçecek kadar su ekleyiniz. Orta harlı ateşte kemikleri kaynamaya bırakınız. Kemik suyu kaynamaya başladığı anda kısık ayarlı ateşte kemiklerin içerisinde bulunan ilik kendini bırakıncaya kadar kaynatmaya devam ediniz. Eğer çok yoğun olursa biraz kemik suyu alınıp süzülerek saklama kabının içerisine konulmalıdır. Aldığınız su kadar su ekleyerek kaynama işlemine devam ediniz. Kemik suları kaynarken oluşan köpükler kaşık yardımı ile alınıp atılmalıdır. Kemiklerin içeriğinin tamamı suya geçtiğinde emin olduktan sonra ocağın altını kapatınız. Bu işlemlerden sonra kaynayan kemikler bir kepçe ya da kevgir yardımı ile alınarak çöpe atılmalıdır. Blenderiniz var ise tencerede kalan suyu karıştırarak homojen bir görünüm elde edebilirsiniz. İstediğiniz büyüklükte ve ölçüde kaplara koyarak buzdolabınızın buzluk bölümünde dondurarak saklayabilirsiniz.
İlikli kemik suyu yapmanın püf noktası ise kemikler kaynadıktan sonra içerisinde bulunan iliklerin bir kaşık yardımı ile çıkarılıp kemikler tekrar suyun içine atılmalıdır. Buradaki amaç daha fazla ve yoğun kemik suyu elde etmektir.

Sonraki Haber

Covid aşısı olanlar dikkat

Covid aşısı olanlar dikkat Dünyaca ünlü ilaç şirketi AstraZeneca, onlarca insanın ölümüne neden olduğu iddia …