Pazar , 28 Nisan 2024

Asgari ücret ve emekli zammında son durum





Muhalefet milletvekilleri gibi AK Parti ve MHP milletvekillerinden de ekonomi yönetimine, hem asgari ücret üzerinden vergi yükünün kaldırılması hem de ücretlerde iyileştirme yapılması yönünde talepler gidiyor. Pandemi döneminde kredilerle sağlanan borçlanma imkanının, faiz indirimiyle birlikte sürdürülebilmesi için yeni önlemler gündemde. Cumhur İttifakı kulislerinde iki farklı formül öne çıkıyor.





MHP, Genel Başkan Devlet Bahçeli’nin talimatı ile asgari ücretten vergi kesintisinin kaldırılması için çalışma yapıyor. Ancak AK Parti buna sıcak bakmıyor. Peki, AK Parti’de asgari ücretten verginin kaldırılmasına hangi gerekçeyle karşı çıkılıyor?





AK Parti’nin ekonomi kurmaylarına göre, öncelikle fiilen, çocuklu ailelerde asgari ücrette vergi yükü bulunmuyor. İkinci olarak da, asgari ücretten verginin tamamen kaldırılması, işverenleri daha çok asgari ücretle eleman çalıştırmaya yönlendireceği için, ‘Hem çalışan hem devlet kaybedebilir’ görüşü dile getiriliyor. “Çalışanlar kayıt içindeki ücretleri düşük gösterileceğinden kıdem haklarından, devlet de vergi gelirlerinden olabilir” uyarısı yapılıyor.





“CİDDİ BİR İYİLEŞTİRME GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORLAR” Yaz boyunca seçmenin nabzını tutan AK Parti milletvekilleri, vergi indirimi ya da muafiyet yerine asgari ücrete ciddi bir iyileştirme yapılması gerektiğini düşünüyor.





“ZAM DEĞİL CİDDİ İYİLEŞTİRME YAPMALIYIZ” Kulislerde, “Ekonomideki sıkıntı pandemi koşullarından kaynaklanıyor. Dar gelirli bu sıkıntıyı daha çok hissediyor. Alım gücünü artırmalı, asgari ücret ve emekliye zam değil, ciddi iyileştirme yapmalıyız” görüşü öne çıkıyor.





“ASGERİ ÜCRETLİLER VERGİLENDİRİLMESİN” Kayıt dışı istihdamla mücadelede asgari ücretin önemini vurgulayan Özgener, çalışanların önemli kısmının asgari ücret aldığına dikkati çekerek şunları söyledi; “Asgari ücretin vergiden muaf olması ile ilgili dün İzmirli il ve ilçe oda ve borsaların katılımıyla düzenlenen yönetim kurulları ortak toplantısında bir karar aldık. Asgari ücretlilerin vergiden muaf olması ve asgari ücretin üzerinde olan çalışanların da asgari ücrete kadar muaf, üstünün vergilendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu konuyu hemen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız ile TOBB Başkanımıza ileterek takipçisi olacağız.”





BAKANLIKTAN ASGARİ ÜCRET ZAMMI İLE İLGİLİ İLK AÇIKLAMA Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, asgari ücret zammı ile ilgili geçtiğimiz günlerde bilgi verdi. Bakan Bilgin, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun yakın zamanda toplanacağını belirterek, “Çalışanların hayatlarını düzenleyecek bir netice elde edilmesi konusunda çalışacağız” açıklamasında bulundu. Bu açıklamanın ardından yeni asgari ücretin ne kadar olacağı merak edildi. Hesaplamalar yapılmaya başlanırken, sendikalar da taleplerini tek tek iletti.





HAK-İŞ GENEL BAŞKANI: ENFLASYONUN ÜZERİNDE BİR ARTIŞ TALEP EDECEĞİZ Dün asgari ücret konusunda beklentilerini açıklayan Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan, pandeminin etkilerinin azaldığı ve ekonominin hızla büyümeye devam ettiğini belirterek, “İnanıyoruz ki, işverenler bu büyümede en büyük paya sahip işçilere cömert davranacaklar. Biz konfederasyon olarak enflasyonun üzerinde bir zam oranı talep edeceğiz” diye konuştu. Bu açıklamanın ardından Türk-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay’dan da açıklamalar geldi.




Sonraki Haber

Maalesef Kaybettik

Maalesef Kaybettik Bir Gün Önce Şampiyon Olan Milli Sporcu Ağaca Asılı Halde Bulundu! Hastaneye kaldırılan …