Cuma , 26 Nisan 2024

BAKAN SOYLU’DAN AÇIKLAMA: YAKIN ZAMANDA KİMLİK CÜZDANLARINDA OLACAK





“Emniyet parmak izi alıyor, jandarma parmak izi alıyor. Nüfus idaresi el ayası alıyor. Değiştirdik, parmak izine geçtik. Hiçbir şey kaybetmedik. El ayası almak 4-5 dakika sürüyordu, parmak izine geçtik tüm işlem süremiz 5 dakikaya düştü. 18 Ekim 2018 tarihinden itibaren de tam 490 bin 849 olaya ait veriyi sisteme girdik ve yapılan eşleştirmelerle tam 117 bin 648 olayı aydınlattık.





Bu olaylardan 3 bin 579’u terör olayı, 2 bin 468’i öldürme, 88 bini ise hırsızlık olayıdır. Son 15 ayda parmak izi sistemlerimizde bekleyen 2.5 milyon parmak izini işledik. Burada 97 bin 258 şüpheli tespiti yaparak adli süreçlere intikal ettirdik ki bunların 3 bin 5’i terör şüphelisi, 1025’i kasten adam öldürme, 599’u cinsel saldırı suçu şüphelileridir. Dünyada sadece 3 ülkede bulunan üç boyutlu sanal taktik eğitim merkezi, yakın zamanda hayata geçirmeyi planladığımız yakın alan sanal çatışma merkezlerinin güvenlik kuvvetlerimize önemli katkıları olacak.”





‘E-İMZA’YI KİMLİK CÜZDANLARINA KOYACAĞIZ’
Ardından Nüfus Genel Müdürlüğü bünyesindeki elektronik kimlik doğrulama sistemine değinen Soylu, bu projenin farklı kurumlarda hizmet verebilecek vizyon projelerden birisi olduğuna dikkat çekerek, şöyle dedi:
“Bu proje, ülkemizin karşı karşıya kaldığı en temel meselelerden birini çözüyor. Dolandırıcılığı, sahteciliği tamamen ortadan kaldırıyor. Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumuyla da bu meseleyi yürütüyoruz. E-imza’yı da inşallah yakın zamanda Türkiye Cumhuriyeti kimlik cüzdanlarının içine koymuş olacağız. Bunu bankalarımızla, özel sektörlerimizle birlikte gerçekleştirmiş olacağız.





Vatandaşımız notere, bankaya, tapuya gittiğinde bilgileri çıkacak; bankalar, tapu kadastro dahil olmak üzere onların da iş yükü azalmış olacak. Bizim birimlerimizin yaptığı analiz programları dünyada eşi ve benzeri olmayan programlardır. Birçok yakalamamızı bu analiz programları sayesinde yapıyoruz. Ulusal veri sözlüğü projesini de İçişleri Veri Merkezi projesiyle eşgüdümlü sürdürüyoruz. İki fazı tamamlandı. Şu an üçüncü fazın 3’te 1’i tamamlanmış durumdadır.




Sonraki Haber

İzmir Karaburun’da korkutan deprem

İzmir Karaburun’da korkutan deprem İzmir’in Karaburun ilçesinde deprem meydana geldi. Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırmaları …