Cumartesi , 27 Nisan 2024

Bu durumda ne yapmalı? Uzmanlar açıklıyor…





‘TÜKETİCİ AYIBI İSPAT ETMEK ZORUNDA DEĞİL’
Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, zaman zaman iade süreçlerinde tamir süresi de hesaba katılarak ürünün mevcut fiyatından müşteriye iade edilmek istenmediğini söylüyor. Bu tür durumlarda Tüketici Hakem Heyeti’ni işaret eden Ağaoğlu, şu ifadeleri kullanıyor:





“Cihaz bozuk çıktığında arada tamir süresi de olduğundan satıcı aynı fiyata o ürünü vermek istemiyor ve ‘elimizde yok’ yalanını uydurabiliyor. Tüketici zarara uğruyor. Bu mağduriyetinin giderilmesi için 66 bin TL’ye kadar olan uyuşmazlıklarda Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurulabilir.”





Öte yandan, mağazadan ya da internetten alınan ürünün arızalı çıkması durumunda ilk 6 ay içerisinde tüketicinin dört tercih hakkı olduğunu dile getiren Ağaoğlu, bu hakları şöyle sıralıyor:

-Sözleşmeden dönme;
-Ayıp oranında satış bedelinden indirim isteme;

-Satılanın ücretsiz onarılmasını isteme;

-Satılanın ayıpsız bir misli ile değiştirilmesini isteme.

Ağaoğlu, “Tüketici bu ayıbı (hatalı ürünü) ispat etmek zorunda değildir. O ayıbın teslim tarihinde olduğu varsayılır. Aksini ispat etmek satıcıdadır” diyor.





Tüketicinin aldığı ürünün arızasının tespiti için ürünü yetkili servisine ya da satıcıya servis fişi ile vermesi gerektiğine dikkat çeken Ağaoğlu, “Tüketici tamir edilmiş ürünü kabul etmek zorunda da değildir” ifadelerini kullanıyor.

Sonraki Haber

Bazı yerler çökmüş ve batıyor

Bazı yerler çökmüş ve batıyor Naci Görür İskenderun’u uyardı: Bazı yerler çökmüş ve batıyor! Bazı …