Cuma , 26 Nisan 2024

DOLAR KARŞISINDA KRİTİK HAMLE





“HAYATIN ACI GERÇEKLERİYLE YÜZ YÜZE GELDİKLERİ ZAMAN”
Ekonomist Evren Devrim Zelyut, yeni sisteme tepki göstererek, “Bakan bize dangalak diyor. Ukala iktisatçılar diyor ama Ocak ayında enflasyon rakamı geldiğinde vatandaş hesabı, kitabı yaptığında ya biz bu işten ne anladık dediği zaman ne olacak? 70’lerde ne olduysa şimdi de aynısı olacak. Cicim ayları, bu bahar ayları bu neşeli günler, hayatın acı gerçekleriyle yüz yüze geldikleri zaman… Nedir bu acı gerçekler; hesap, kitap, matematik, FED, enflasyon yukarıya doğru giderken çuvallayacaklar…” diye konuştu.





“DANANIN KUYRUĞU”
Ekonomist Atilla Yeşilada, paraanalizcom sitesinde yer alan yazısında, “Bu sistem yürümez, ama ne zaman elimizde patlar, 4 Ocak tarihinden itibaren çok net bir şekilde ölçebileceğiz” dedi.TL’nin yıl sonuna kadar döviz kuruna karşı değer kazanmaya devam edebileceğini söyleyen Yeşilada, “Çünkü, dövizden TL’ye dönen vatandaşın kuru TL lehine aşağı itmesiyle, sırf gecelik kazanç veya daha fazla kayıptan kaçınma paniğiyle döviz almaya koşanlar da hayal kırıklığına uğrayıp, dövizlerini bozduracak. Yabancı yatırımcı ve traderler zaten çok sığ olan piyasada TL’yi açığa satmak istemezler.





Bu yüzden Yeni Yıla kurda suni bir istikrarla girmemiz yüksek olasılık” dediği yazısının devamında şu yorumu yaptı:
“Fakat dananın kuyruğu 4 Ocak’ta kopar. Neden 4 Ocak? Çünkü, 3 Ocak’ta TÜİK aralık enflasyonu açıklar. TÜFE’nin yüzde 27-30 arasında bir zirveye yükselmesi en yüksek olasılıklı senaryo. Zaten, TÜİK, TCMB hesabından ödenecek faiz desteğini azaltmak için istatistiklerde hile yapsa da fark etmez,





çünkü İTO İstanbul Geçim Endeksi’nden, çeşitli sendikaların gıda enflasyonu ölçümleri ve nihayetinde ENAG aylık verilerine kadar geniş bir yelpazede vatandaş kendi enflasyonunu ölçmeye başladı. Eğer TÜFE yüzde 27’ye çıkar da, 22 Aralık-3 Ocak artasında döviz yatay seyrederse, döviz korumalı mevduata geçenler nasıl bir kazık yediklerini anlayıp, sistemden kaçabilir. Nihayetinde, ocak başında yabancılar da masalarına dönecek. Türkiye’de çok az sıcak para kaldı, fakat CDS primleri ve euro tahvil faizleri de dolaylı yoldan TL’nin değerini etkiliyor.”

Sonraki Haber

İzmir Karaburun’da korkutan deprem

İzmir Karaburun’da korkutan deprem İzmir’in Karaburun ilçesinde deprem meydana geldi. Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırmaları …