Cumartesi , 27 Nisan 2024

EYT Karar Durumu





OLASI EYT DÜZENLEMESİ KİMLERİ KAPSAYACAK?
Olası EYT düzenlemesi 8 Eylül 1999 ve öncesinde emekli sigortası primlerini ödemeye başlayan ve toplamda 15 yıl çalışma süresi ve 3600 prim gününü tamamlayan ancak emekli olmak için yaş sınırını bekleyenler, EYT düzenlemesinden yararlanabilecekler.





BAKAN BİLGİN: DOSYALARI AÇIYORUZ!
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in EYT ile ilgili açıklamaları şu şekilde: 3600 ek gösterge meselesinin çözümünü bu ayın sonu itibarıyla tamamlamış olacağız. Bitti zaten, son düzenlemeleri yapacağız. Sözleşmeli personel meselesi EYT meselesi var. Bunların hepsi dosya dosya önümüzde. Adım adım dosyaları açıyoruz, çözüme ulaştığımız anda da kamuoyuyla paylaşıyoruz. Emekçilerimiz, çalışanlarımız endişe etmesinler. Bizim görevimiz onları enflasyon karşısında korumak.





EYT ile ilgili dikkat çeken son açıklama ise AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş’tan geldi. Kurtulmuş EYT ile ilgili şunları söyledi: Orada da (EYT) çalışma yapılıyor. Bu zamanlama meselesidir. Vatandaşın gündeminde olan, çarşıda pazarda insanların söylemiş olduğu herhangi bir konu yoktur ki hükümetin gündeminde olmasın. Çalışma Bakanlığı bu konuda çalışmalarını sürdürüyor öncelikler ortaya çıktığı zaman kamuoyu ile paylaşılır.

EYT son dakika gelişmesi Bakan Bilgin’in açıklaması sonrasında EYT haberleri içerisinde yerini aldı. Sosyal mecralarda yer alan iki modelin masada olmadığını hatırlatan Bakan Bilgin bir modeli masada olduğunu ifade etti.





EYT’DE SON DURUM NE?
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Bilgin, “Hollanda, Almanya modellerinden bahsediliyor bu doğru değil. Şu an masamızda sadece bir tane EYT formülü var” dedi.

BAKAN BİLGİN’DEN YENİ EYT AÇIKLAMASI
Bakan son Kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada “Bir iki konu daha var EYT ondan sonra çünkü onun teknik çalışması biraz daha zaman alacak. Tek bir formül üzerinde duruyoruz ama henüz sonuçlandırmadık. EYT Aralık ayı gibi gündeme gelir.” ifadelerini kullandı.





EYT NEDİR?
Noyan Doğan’ın konuyla ilgili kaleme aldığı yazısında EYT ile ilgili “ Çalışma Grubu da önce kimlerin emeklilikte yaşa takıldığını tespit edecek, ondan sonra çözüm yolu aranacak. 8 Eylül 1999 tarihi emeklilikte yaşa takılanlar için önemli tarih. Bu tarihten önce sigortalıların emekli olabilmeleri için kadın çalışanların 20 yıllık sigortalılık süresi ve 5 bin gün prim ödemiş olması, erkek çalışanların da 25 yıllık sigortalılık süresi ve 5 bin gün prim ödemiş olması emeklilik için yeterliydi; yaş şartı aranmıyordu. 8 Eylül 1999’da sosyal güvenlik sisteminde yapılan değişiklikle sigortalılık süresi ve prim gün sayısına ek olarak emeklilik için bir de yaş şartı getirildi. Emekli olabilmek için emeklilik yaşı kademeli olarak kadınlar için 58, erkekler için 60’a çekildi ve prim gün sayısı da 7 bin güne çıkarıldı. Bu da EYT sorununu doğurdu.

Sonraki Haber

Çanakkale Boğazı

Çanakkale Boğazı Son Dakika | Çanakkale Boğazı kapatıldı!