Cuma , 26 Nisan 2024

Geçen hafta yürürlüğe giren yeni yapılandırma kanunu ile birlikte milyonlarca kişiye erken emekliliğin de yolunu açıldı…





Geçen hafta yürürlüğe giren yeni yapılandırma kanunu ile birlikte milyonlarca kişiye erken emekliliğin de yolunu açıldı. Daha önce sigortalılık süresi dondurulanlar yapılandırma kanunu kapsamında daha az para ödeyerek sigortalılık süresini canlandırabilecekken, emeklilik koşullarını sağladıkları halde BAĞ-KUR prim borcu veya dondurulan sigorta süreleri nedeniyle emekli olamayanlar da yapılandırma kanunundan yararlanarak emekli olabilecek.





Emeklilik koşullarını yerine getirmiş olan 4/a, 4/b veya 4/c’li vatandaşlar, BAĞ-KUR’a prim borçları varsa emekli olamıyorlar. Örneğin, esnaflık yaparken işleri bozulduğu için primlerini ödeyemeyen bir vatandaş, daha sonra 4/a’lı (SSK) olarak çalışıp emeklilik için gerekli koşulları yerine getirse bile BAĞ-KUR’lu olduğu dönemden prim borcu kaldığı için emekli olamıyor.





Ancak geçtiğimiz günlerde Meclis’ten geçen borç yapılandırma düzenlemesi prim borcunu ödeyemeyen BAĞ-KUR’lulara iki önemli kolaylık birden sağlıyor.EMEKLİLİĞİN ÖNÜNDEKİ ENGEL KALKACAK Habertürk’te yer alan habere göre; Ödeyemedikleri prim borçları silinecek ve sigortalılık süreleri dondurulacak. Dondurulan süreye rağmen primini ödedikleri veya başka statülerdeki çalışma süreleri emekliliğe yeterli olan kişilerin emekli olmalarının önündeki engel kalkacak. Geçmişte emeklilik talepleri reddedilmiş olan bu durumdaki kişilerin emeklilik dilekçesi vermeleri gerekiyor.




Sonraki Haber

İzmir Karaburun’da korkutan deprem

İzmir Karaburun’da korkutan deprem İzmir’in Karaburun ilçesinde deprem meydana geldi. Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırmaları …