Cuma , 26 Nisan 2024

İki ilde KKKA tehlikesi! Uzmanlar uyarıyor





Yapılan kontrollerin ardından Eden, durumunun ağır olması nedeniyle Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesine sevk edildi. Eden’in yoğun bakımda hayati tehlikesinin sürdüğü öğrenildi.





YOZGAT’TA KKKA ŞÜPHESİYLE TEDAVİ GÖREN KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ
Öte yandan Yozgat’ın Akdağmadeni ilçesine bağlı Melikli köyünde yaşayan Gülbeyaz Bayındır’ın (65) vücuduna tutunan kene, İlçe Devlet Hastanesi acil servisinde çıkartıldı.





Bir süre sonra rahatsızlanan Bayındır, Bozok Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesine kaldırıldı. Yoğun bakımda KKKA hastalığı şüphesiyle tedavi gören Bayındır, müdahaleye rağmen kurtarılamadı.





Bayındır’ın cenazesi Melikli köyünde toprağa verildi. Son bir haftada KKKA şüphesiyle 2 kişinin hayatını kaybettiği Yozgat’ta, 15 kişinin de Bozok Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesinde tedavi gördüğü öğrenildi.





UZMAN İSİMDEN VATANDAŞLARA UYARI
Kayseri Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Zehra Beştepe Dursun, keneyle ilgili bilgiler vererek, “Kene bir hayvan çeşitlerindendir. Kırım Kongo kene hastalığı dediğimiz hastalık, ilk 1945 yılında Kırım’da daha sonrada Kongo’da görülmesi üzerine bu ismi almıştır. Kanamalı ateş denmesinin sebebi de, ateş ve kanama bulguları ile seyretmesi nedeniyle bu ismi almıştır. Kene hastalığı denilince Kırım Kongo kanamalı ateşinin aklımıza gelmesi gerekir ama kenenin neden olduğu başka hastalıklar da vardır. O hastalıklarında ayırt edilmesi gerekir” dedi.





Vücuduna kene yapıştığını gören vatandaşlara uyarılarda bulunan Dursun, “Bulaş yolu sıklıkla kenenin ısırması ile olur. Genellikle biz hastaları bu şekilde görüyoruz; hayvanları kene ısırdığı zaman ve bu hayvanla temas olduğu zaman ya da kenenin ısırdığı bir insandan diğer insana bulaş yolu olabilmektedir.





Bunları daha az sıklıkla görüyoruz. Bizim genellikle bölgemizde gördüğümüz kene ısırdıktan sonra hastalığın oluşmasıdır. Burada hızlı bir şekilde kenenin vücuttan uzaklaştırılması gerekir. Bunu fark ettiğimiz zaman çıplak elle değil de eldiven, bez ve cımbızla hızlı bir şekilde keneyi ters yönde hareketle çıkartmak gerekir. Tabiri caizse çiviyi çıkartır gibi sağa sola hafif oynatarak direkt tek bir hareketle çıkartılması gerekir. Eğer tek bir hareketle çıkmıyorsa ya da parçalandıysa muhakkak bir sağlık kuruluşuna başvurarak orada çıkarılması sağlanmalıdır” ifadelerini kullandı.




Sonraki Haber

İzmir Karaburun’da korkutan deprem

İzmir Karaburun’da korkutan deprem İzmir’in Karaburun ilçesinde deprem meydana geldi. Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırmaları …