Cumartesi , 27 Nisan 2024

İZMİR VALİSİ ACI HABERİ AZ ÖNCE DUYURDU






İzmir’de başlayan sağanak yağış kenti adeta felç etti. Birçok ev ve iş yerini su bastı. Belediye ve itfaiye ekipleri, su tahliye ihbarlarına yetişemeyince vatandaşlar kendi imkanlarını seferber etti. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından, “Kent şu anda afet yaşıyor. Zorunlu olmadıkça evden çıkılmasın” uyarısı yapıldı.









Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz ise Foça’nın 30 yıldır bu yoğunlukta bir yağmur görmediğini , gündüz saatlerinde deniz sularının yükselmiş olmasının da etkisiyle yağmur ve sel sularının akış hızının düştüğünü söyledi. İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger yaptığı açıklamada, kamu çalışanlarının tam gün izinli sayılacağını dile getirdi. CNN Türk Meteoroloji Editörü Bünyamin Sürmeli, İzmir’deki olağanüstü sağanağa ilişkin açıklamalarda bulundu. Sürmeli, “Aşırı kuraklıkla aşırı yağışlar kardeş… Bu tür sel çapında yağışları beklemek gerekiyor. Kıyı Ege bandında, Çanakkale çevrelerinden başlayıp Fethiye’ye uzanacak şekilde yağışlar olacak” dedi. Öte yandan, İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger de “İzmir’e sadece 8 saatte bir aylık yağış düştü.” diye konuştu.




Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nin şiddetli sağanak uyarısı yaptığı İzmir’de dün gece yarısı başlayan yağış hayatı olumsuz etkiliyor. Etkisini şiddetli şekilde sürdüren gök gürültülü sağanak nedeniyle çok sayıda ilçede cadde ve sokaklar sular altında kaldı. Trafik durma noktasına geldi.





Gaziemir, Karabağlar ve Konak ilçelerinde dereler taştı. Bazı derelerin debisi yükseldi. Aliağa-Cuma Ovası arası çalışan banliyö treni saat 07.30’da durdu.




Sağanak etkisini sürdürürken, itfaiye ve belediye ekipleri, su baskınlarının yaşandığı noktalarda tahliye çalışması başlattı.

CNN Türk Meteoroloji Editörü Bünyamin Sürmeli, İzmir’deki olağanüstü sağanağa ilişkin açıklamalarda bulundu.






“Kuraklık gidiyor gidiyor, geldiğinde vurucu bir şekilde geliyor. Şubat ayı içinde maalesef böyle görüntüler görebiliriz. Yağışlar ortalamanın üzerinde görünüyor. Kıyı Ege bandında, Çanakkale çevrelerinden başlayıp Fethiye’ye uzanacak şekilde yağışlar olacak.

Yağışlar devam edecek. Karşıyaka’da kuvvetli bir yağış görünüyor. Yarın sabah saatlerinden sonra yağış zayıflayacak ve arkasından 4-5 gün sonra yağış görünmüyor.




Su baskını ve sel dediğimiz hadise zeminle alakalı bir durum. Bazı yağışlar var ki, güçlü sağanaklardan olabiliyor. Bu dönem biraz sıkıntılı. Aşırı kuraklıkla aşırı yağışlar kardeş… Bu tür sel çapında yağışları beklemek gerekiyor. Bunun üzerine yeni yağış bekleniyor. Şehrin güneydoğusu ve Karşıyaka için, Aydın’a doğru gece de kuvvetli sağanaklar sürecek.”




TUNÇ SOYER: BÜYÜK BİR FELAKET
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, yaptığı yazılı açıklamada, aşırı yağmurun yol açtığı olumsuzlukları gidermek için çalışmaların sürdüğünü belirtti.

İzmir’in son 24 saattir çok büyük bir felaketle karşı karşıya kaldığını aktaran Soyer, “2020’de yıl boyunca yağan yağışın yüzde 18’i bir gecede yağdı. Metrekareye 126 kilogram yağış düştü, bu çok ciddi bir rakam.” ifadelerini kullandı.

Taşan derelerin büyük sorun yarattığını vurgulayan Soyer, metronun kesintisiz çalıştığını, İZBAN’da kaya düşmesi nedeniyle yaşanan kesinti giderilmesine rağmen zaman zaman kesintiler olduğunu, otobüs hatlarında da zaman zaman sıkıntı yaşandığını belirtti.




Öğleden sonra da yağış beklendiğine dikkati çeken Soyer, İzmirlileri mümkün olduğu kadar araç kullanmamaya ve evlerinden çıkmamaya çağırdı.

Soyer, İzmir’in 1995 yılında yaşadığı sel felaketinde 4 saat içinde metrekareye yaklaşık 100 kilogram yağış düştüğünü hatırlatarak, şöyle devam etti:

“O vakit 61 vatandaşımız hayatını kaybetmişti. İzmir’de metrekareye 126 kilogram yağış düştü. Bu çok büyük bir rakam. Rakamın büyüklüğünü gösterebilmek açısından şu örneği verebilirim. Bir yılın toplam yağış miktarı 717 kilogram. Birkaç saatte İzmir’in aldığı yağış miktarı 126 kilogram. Bu olağanüstü büyük bir rakam; büyük bir felaket.”






YAĞIŞ MİKTARLARI
Açıklamada, Güzelyalı’ya 125,6, Karabağlar’a 119, Bayraklı’ya 110,4, Balçova’ya 95,3, Menderes’e 80,6, Bornova’ya 64, Foça’ya 57, Aliağa’ya 55,3, Kınık’a 48,3, Karaburun’a 48,2 ve Buca’ya 47 kilogram yağış düştüğü aktarıldı.

Son dakika: İzmirdeki olağanüstü sağanak yağış için peş peşe açıklamalar Sokağa çıkmayın

VALİ KÖŞGER’DEN AÇIKLAMA
İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger de CNN TÜRK canlı yayınında şu ifadeleri kullandı:

“İzmir’e sadece 8 saatte bir aylık yağış düştü… Yetkililer sorunları gidermeye çalışıyorlar. 70-75 noktada su baskını ihbarı geldi. 20 bina içi, 13 de araç içi mahsur kalma ihbarı geldi. Yarım gün idari izinli sayılacak kamu çalışanları. Şu anda trafik rahatlamış durumda. Çalışmalar devam ediyor. Uzun yıllar Şubat ortalaması 120 kg, 8 saatte yağdı. Sevindirici tarafı can kaybının olmaması… Zorunlu olmadıkça vatandaşlarımız sokağa çıkmasın çağrısını yineliyorum.”




KAMU ÇALIŞANLARI TAM GÜN İZİNLİ SAYILACAK
İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger yaptığı açıklamada, kamu çalışanlarının tam gün izinli sayılacağını dile getirdi.

Son dakika: İzmirdeki olağanüstü sağanak yağış için peş peşe açıklamalar Sokağa çıkmayın

İzmir’de gece saatlerinde etkisini artıran yağış nedeniyle Poligon deresi istinat duvarı yıkıldı.

İZMİR’DE SEL VE SU BASKINLARI NEDENİYLE BAZI YOLLAR TRAFİĞE KAPANDI
Konak ilçesinde, İzmir Büyükşehir Belediyesi önündeki Konak Altgeçidi’ni su bastı. Altgeçide solan su nedeniyle trafik akışı gerçekleştirilemiyor. Konak’tan altgeçidi kullanarak Balçova, Urla, Güzelbahçe ve Çeşme tarafına gitmek isteyen vatandaşlar, yolun kapanması nedeniyle ilerleyemedi.




Konak’taki Kemer Altgeçidi de sular altında kaldı. Bu altgeçit de ulaşıma kapandı. İzmir Büyükşehir Belediyesi ekipleri, araçların altgeçide yönelmemesi için altgeçit önüne beton bariyer yerleştirdi.

İzmir-Çanakkale yolu üzerindeki Anadolu Caddesi Girne Kavşağı’nı da su bastı. Yolların suyla dolması nedeniyle ulaşımda aksamalar yaşandı. Anadolu Caddesi’nin Karşıyaka’dan Çiğli yönüne ilerleyen kısmında trafik akışı durdu. Bölgede çok sayıda araç yolda kaldı. Vatandaşlar ve polisler araçların kurtarılması için gayret gösterdi.

Halkapınar’da Şehitler Caddesi’nde, ulaşımda sorun yaşandı. Araçlar burada da ilerlemekte güçlük yaşadı.




İTFAİYE DAİRE BAŞKANLIĞI BAHÇESİNİ DE SU BASTI
Konak ilçesindeki İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı bahçesinin bir bölümünü, Meles Deresi’nin yükselmesi nedeniyle su bastı. İtfaiye ekiplerinin malzemeleri su içinde kaldı. Bazı çalışanlar büyük pompalarla suyu tahliye etmek için yoğun çaba harcadı.

İtfaiye araçlarının görevde olması nedeniyle, park ettikleri alanı su basmasından etkilenmediği öğrenildi.

Ayrıca, Yenişehir Mahallesi’nde çok sayıda ev ve iş yerine su girdi.

Şiddetli yağmur dün geceden bu yana İzmir genelinde etkili olmaya devam ediyor.

Meteoroloji yetkilileri, sağanağın yarın sabaha kadar devam edeceği uyarısında bulunmuştu.




TÜRK KIZILAYDAN YARDIM
Türk Kızılay İzmir Bölge Afet Yönetimi Müdürlüğü ekipleri, sel ve su baskınından mağdur olan vatandaşlar için harekete geçti.

Foça, Karabağlar, Karşıyaka, Urla, menderes, Güzelbahçe ilçelerinde selden etkilenen vatandaşlara ikram malzemeleri, gıda ve hijyen kolisi dağıtıldı.

Sonraki Haber

Bazı yerler çökmüş ve batıyor

Bazı yerler çökmüş ve batıyor Naci Görür İskenderun’u uyardı: Bazı yerler çökmüş ve batıyor! Bazı …