Cuma , 26 Nisan 2024

Meteorolojiden korkutan açıklama..! Hazırlıklı Olun..!






ALIŞKANLIKLARIMIZI DEĞİŞMELİYİZ
Özellikle gıdaya olan ulaşım riskinin arttığı bu zamanlarda ülkemizde beklenenden çok daha az yağışların olduğunu vurgulayan Çandır, “Bu nokta da gerek kamusal, gerek da vatandaşlar olarak daha bilinçli olmalı, suyumuzu çok daha dikkatli kullanmalıyız. Belki bu nokta da beslenme alışkanlıklarımızda değişime giderek, üretiminde daha az suya ihtiyaç duyulan ürünler üretmenin yollarını aramalıyız” şeklinde konuştu.




TASARRUFDA İLK ÖNCELİK TARIMSAL SULAMA
Ülkemizde su kullanımının % 75’i tarımsal sulamalar için olduğunu anlatan Çandır, “Bunun için 2021 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı sulama yatırımlarına öncelik verecek. Bu gelişme ile beraber tüm tarımsal uygulamalarda bireye özgü sulama yerine toplu sulama sistemlerinin devreye girecektir. Bu tarımsal sulama uygulaması tasarruf da ilk öncelik olacaktır” dedi.




REKOLTE KAYBI %50-60 ARTTI
İklim yaşanan değişikliğin tek başına su olan etkisinin görülmemesi gerektiğine dikkat çeken Çandır, “İklim sebebiyle verimlilikte de düşüşlerin yaşanabileceğini açıkladı. Son zamanlarda çok az görülen yağışın, rekolte kayıplarını da artıracağı öngörülmektedir. Örnek verecek olursam mayıs ayındaki zeytinde rekolte tahminiz çok sıcak olması sebebiyle % 30 az olacakken, son üç aylık süreçte yağışların görülmemesi sebebiyle rekolte tahminindeki kayıp %50-60’a kadar artış gösterdi” dedi.
TÜRKİYE’NİN BİRÇOK YERİNDE %80 KURAKLIK




Türkiye Tabiatını Koruma Derneği bilimi danışmanı Dr. Erol Kesici de Meteoroloji haritalarının, bazı ülkeden daha başarılı sonuçlar ortaya bir kurum olduğunu bildirdi. Kesici, son üç ay içindeki kuraklık haritalarını incelediğimizde, ülkemizde kuraklığın üç önemli sebebinden biri olan iklim kaynaklı kuraklığın olduğunu açıkladı. Ülkemizin birçok bölgesinin, hemen hemen %80’inin iklimsel kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu açıklayan Doktor Kesici, ülkemizde son 60 senede, yaklaşık 70 doğal gölün sularının çekildiğini dile getirdi.

Sonraki Haber

İzmir Karaburun’da korkutan deprem

İzmir Karaburun’da korkutan deprem İzmir’in Karaburun ilçesinde deprem meydana geldi. Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırmaları …