Cumartesi , 27 Nisan 2024

Su dökmenin alameti





Defin işi bittikten sonra ve diğer zamanlarda da mezarın üzerine bir miktar su dökülür. Bu yıllardır uygulanmaktadır. Peki bu durumun dinimizdeki yeri nedir?..Mezara neden su dökülür ? Vefat edene ne faydası var ? Uzman isim açıkladı…





Mezara su dökmek, Peygamberimizin(sav) ve Sahabesinin uygulamasıdır. Bütün işlemler bittikten sonra kabrin üstüne su dökülmesi sünnettir. Hz. Peygamber (asm) Efendimiz Sa‘d b. Muaz’ın cesedi defnedildikten sonra, kabrin üstüne su serpmişti. (107 İbn Mâce, Cenâiz, 38)

el-İstîâb isimli eserde, kabrine su serpilen ilk kişinin Hz. Peygamber’in oğlu İbrahim olduğu şeklinde yer alan nakle (İbn Abdilberr, 1/46) bakılacak olursa su serpme geleneğinin, Medine döneminin sonlarına doğru gerçekleştiği akla gelmektedir.





Bunun bazı hikmetleri olabilir:

Kabir üzerindeki yeşilliklerin orada yatan kimseye faydası olduğu ve onların ibadetlerinin onun defterine yazıldığı rivayet ediliyor. (Buharî Cenaiz, 82; Müslim, İmân, 34; Ebu Davud, Taharet, 26)

Bu nedenle su dökülerek otların ve tohumların çabucak yeşillenmesi istemek ve yeşilliklerin ömrünün uzun olmasını sağlamak olabilir.

Sonraki Haber

Bazı yerler çökmüş ve batıyor

Bazı yerler çökmüş ve batıyor Naci Görür İskenderun’u uyardı: Bazı yerler çökmüş ve batıyor! Bazı …