Cumartesi , 27 Nisan 2024

13 İLDE DAHA GÖRÜLDÜ





KARADENİZ İÇİN ASYA KA/PLAN Sİ/VRİSİNEĞİ U/YARISI
Prof. Dr. Kovancı, küresel ısınmaya bağlı olarak dünyanın bazı bölgelerinde sıcaklık artarken bazı bölgelerinde ise yağışların ve se/llerin çoğaldığını söyledi.





Kovancı, “Karadeniz Bölgemizde yazın yaşanan se/ller ve yıllık toplam yağış miktarları dikkate alındığında Asya Ka/plan Si/vrisineği bu bölgemiz için ciddi bir te/hdit haline gelme potansiyeline sahiptir. Karadeniz Bölgesi’nde belediyeler tarafından temmuz, ağustos ve eylül aylarında Asya Kaplan Si/vrisineği’ne karşı biyosidal ürünlerle yoğun mü/cadele yapılmasına rağmen Giresun, Ordu, Rize ve Trabzon illerinde popülasyonların hızla artış gösterdiği bildirilmiştir.” değerlendirmesini yaptı.





“B/ULAŞICI HA/STALIKLARI YAYABİLİR”
Küresel ısınma sebebiyle si/vrisineğin ve buna bağlı bu/laşıcı hastalıkların Türkiye’de hızla yayılacağının öngörüldüğünü ifade eden Prof. Dr. Kovancı, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğünün ilgili birimlerince ülke çapında Asya Ka/plan Si/vrisineği ile Mü/cadele Eylem Planı hazırlanmasının önerildiğini belirtti.





Kovancı, illere göre biyosidal mü/cadele takvimi oluşturulması gerektiğini vu/rgulayarak, “Sadece yazın yapılan te/davi edici mü/cadele yetersiz kalabilir. Bö/cek i/laçlarının (insektisitler) halk sa/ğlığı ve çevre üzerinde olumsuz e/tkileri olduğu unutulmamalıdır. Pencere ve kapı si/nekliği ile mekanik mü/cadele, araba tekerlekleri, su kapları gibi bu/laşma kaynaklarının yok edilmesi ile habitat kontrolüne dayalı kültürel mü/cadele, sivrisinek yumurtlama tu/zakları ve kairomonlar ile biyoteknik mü/cadele, si/vrisinek balığı ile biyolojik mü/cadele gibi alternatif mü/cadele yöntemleri de kullanılmalıdır. ” ifadelerini kullandı.





“İ/STİLACI BİR TÜR”
İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Başkan Yardımcısı Dr. Dikmen ise bu si/vrisineğinin, ana vatanı olan Güneydoğu Asya’nın tropik kuşak bölgelerinden zamanla dünyanın farklı yerlerine taşındığının ve i/stilacı bir tür olarak yerleştiğinin rapor edildiğini söyledi.




Sonraki Haber

İzmir Karaburun’da korkutan deprem

İzmir Karaburun’da korkutan deprem İzmir’in Karaburun ilçesinde deprem meydana geldi. Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırmaları …