Cumartesi , 27 Nisan 2024

81 milyonu sevindiren ‘ekonomi paketi’ yasalaştı






Dev ekonomi paketi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Buna göre, emekliler yılda 2 kez 1000’er lira bayram ikramiyesi alacak, yaşlılık aylığı 500 liraya çıkacak. Yasayla yapılandırmayla imar ve varlık barışı da getirildi.
YELDA GÖKDAĞ
Vatandaşın yüzünü güldürecek dev ekonomi paketi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onaylamasının ardından Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girecek paketle, vergi ve prim borçları yapılandırılacak ve emeklilere dini bayramlar öncesi yılda iki kez 1000’er lira ikramiye ödenecek. Düzelemede yer alan imar barışıyla vatandaş, 31 Aralık 2017 tarihinden önce ruhsatsız yapılmış yapılar için yapı kayıt belgesi alabilecek. Üniversite affı sayesinde eğitimlerini yarıda bırakanlar öğrenimlerine kaldıkları yerden devam edebilecek.




BÜYÜK YAPILANDIRMA FIRSATI
Kabul edilen yasayla vergi, vergi cezaları, otoyol ve köprü geçiş cezaları, idari para cezaları, öğrenim ve katkı kredisi gibi bazı kamu alacakları, gümrük vergileri ve bu vergiye ilişkin idari para cezaları, sigorta primleri, topluluk sigortası primleri, emeklilik keseneği ve kurum karşılığı, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi ile bu alacaklara ilişkin her türlü faiz, zam, gecikme zammı, gecikme faizi, cezai faiz, gecikme cezası gibi fer’i alacakları yeniden yapılandırılıyor.
EMEKLİYE 1000 LİRA İKRAMİYE
Pakette yer alan diğer düzenlemeler özetle şöyle: Yasayla, tüm emeklilerie Ramazan ve Kurban Bayramları’nda 1000’er TL ikramiye verilecek. 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun kapsamında ödenen yaşlılık aylığı, yüzde yüz oranında artırılıyor. Böylece halen 266 TL olan yaşlılık aylığı yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte 500 liraya yükselecek.




‘İmar barışı’nda Boğaziçi yok
31 Aralık 2017’den önce ruhsatsız yapılmış yapılar imar barışıyla yapı kayıt belgesi alabilecek. Boğaziçi sahil şeridi, Tarihi Yarımada içindeki bazı alanlar ve Gelibolu imar barışından yararlanamayacak. Düzenlemeden ülke genelinde 13 milyonun üzerinde imarsız yapının faydalanması bekleniyor.
31 Temmuz’a kadar vergisiz
Yurtdışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları, 30 Kasım 2018 tarihine kadar Türkiye’deki banka veya aracı kuruma bildiren gerçek ve tüzel kişiler söz konusu varlıkları serbestçe tasarruf edebilecekler ve vergi dairelerine beyan edilen varlıkların değeri üzerinden yüzde 2 oranında 31 Aralık’a kadar vergi ödeyecekler. Buna karşın varlıklarını 31 Temmuz’a kadar bildirerek, getirenler ise hiçbir vergi ödemeyecek.
SGK gecikme cezalarından vazgeçiyor
2018 yılı mart ayı ve önceki aylara ilişkin olup tahakkuk ettiği halde ödenmemiş sigorta primi, emeklilik keseneği, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi, isteğe bağlı sigorta primi ve topluluk sigortası primi, damga vergisi, eğitime katkı payı belirtilen süre ve şekilde ödenmesi halinde, bu alacaklara uygulanan gecikme cezası ve zammının tamamından vazgeçilecek.

Sonraki Haber

Bazı yerler çökmüş ve batıyor

Bazı yerler çökmüş ve batıyor Naci Görür İskenderun’u uyardı: Bazı yerler çökmüş ve batıyor! Bazı …