Pazartesi , 29 Nisan 2024

BU KIŞ HAVA NASIL OLACAK? UZMANLAR UYARDI: ‘EKİM AYININ SONUNA DİKKAT!’





‘AKDENİZ DE HORTUM SAYISI ARTIYOR, BU YIL ÇOK FAZLA GÖREBİLİRİZ’
Bir-iki hafta önce Burdur’un Yeşilova ilçesinde oluşan hortum korkuttu. Sonrasında Bitlis’te de hortum gözüktü. Hortum denince akla hep ABD gelir ama artık ülkemizde de sık gözükmeye başladı.

Artan hortum sıklığının nedenini sorduğum Dr. Deniz Demirhan, “Bölgenin iklimi ısındıkça hortumu besleyebilecek enerji kaynağını da ortaya çıkarıyor. Şu anki gözlemlere göre 2010-2017 yılları arasında oluşan hortum sayısı 10 civarındayken, 2017 yılı itibariyle bu sayının 15-20 arasına yükseldiği dikkati çekiyor” ifadelerini kullandı ve şu bilgilerin altını çizdi:





“Ortalama sıcaklıklar daha da artarsa bu sayının ne şekilde değişeceğini henüz bilmiyoruz ancak şu bunu biliyoruz ki, ülkemizde Antalya, Mersin illerimiz başta olmak üzere Akdeniz bölgesinde gözlenen hortum sayısı yıllar içinde artıyor. Özellikle Aralık ve Ocak aylarına dikkat edebiliriz çünkü 2010-2021 yılları arasında en fazla bu aylarda hortum gözlenmiş. Bu yıl da Akdeniz ve Karadeniz’de deniz suyu sıcaklıklarının ortalamaların üzerinde olması beklendiğinden, hortumun oluşması için gerekli koşullardan biri olan ‘sıcak ve nemli ortam’ gerçekleşmiş olacak.”

Kaynak: Hürriyet.com.tr

Sonraki Haber

6.9’un ardından yine deprem oldu

6.9’un ardından yine deprem oldu Yeryüzünde neler oluyor.. 6.9 Şiddetinde gerçekleşen depremin ardından bir deprem …