Cumartesi , 27 Nisan 2024

Ev Kadınlarına Emeklilik Müjdesi..





VERGİSİZ ESNAFLIK İMKANI
Ev hanımları için emekli olma yollarından bir diğeri ise vergisiz esnaflık yöntemi. Evde kendi imkanlarıyla üretim yapan kadınlar için ‘esnaf muaflığı’ devreye girmektedir. Esnaf muafiyet belgesi alanlar, vergi vermiyor, SGK’ya başvurarak da sigortalı oluyor.





EV HANIMLARINA EMEKLİLİK ŞARTLARI NELERDİR?
Hiç çalışmayan ancak emekli olmak isteyen ev hanımları için bazı şartların yerine getirilmesi gerekiyor. Türkiye’de 4A, 4B, 4C olmak üzere üç çeşit emeklilik sistemi bulunur. Kişiler çalışma şekillerine ve konumlarına göre bu üç çeşit sigorta sistemlerinden birinden yararlanarak emekli olma imkanı elde eder. Sigortalı olarak çalışmamış ya da primleri eksik kalmış ev hanımlarının emekli olabilmeleri için iş kurması, birisine ait bir işyerinde çalışıyor olarak gösterilmesi veya kişilerin borçlanması gerekir. Çalışamayan ev hanımları isteğe bağlı sigorta sisteminden faydalanırlar. İsteğe bağlı sigorta ile kişiler primlerini kendileri ödeyerek genel sağlık sigortasının sunduğu tüm hizmetlerden yararlanabilir ve bu primler ile emekli olabilir. Ancak isteğe bağlı sigortadan emekli olabilmek için bazı koşulların sağlanması gerekir. Ev hanımlarının emekli olabilmesi için istenen şartlar ise şunlardır:





Sosyal Güvenlik Kurumu ( SGK) ile bir bağının olmaması
50 yaşında veya üzerinde bulunması
Dul, yaşlılık gibi herhangi bir aylık almaması
Bir gelire sahip olmamak
Türkiye’de ikamet etmek




HİÇ ÇALIŞMAYAN BİR KADIN EMEKLİ OLABİLİR Mİ?
Ev hanımları için emekli olmak artık hayal değil. Belirlenen şartları yerine getiren her kadın emekli olabilir. Ev hanımlarına emeklilik imkanı sunan bu sitem için ise belli şartlara sahip olmak gerekiyor. Emeklilikten yararlanmak isteyen ev hanımları için isteğe bağlı sigortalılık yani bir başka deyişle çalışmadan emekli olmanın formülü olarak tanımlanabilir.
Emeklilik için üç temel şart ise şu şekilde sıralanabilir;




Prim gününü doldurmak,
Belli bir yaşa gelmek,
Sigortalı olduktan sonra belli bir süreyi tamamlamak.
Prim gününü tamamlamanın birçok yolu bulunmaktadır. Prim gününü doldurmada ilk yöntem bir işyerinde ya da kamu kuruluşunda kayıtlı olarak fiilen çalışmaktır. İkincisi, kendi namına iş yapmak ve prim ödemek. Üçüncüsü, doğum, askerlik borçlanması gibi bazılarını da ilerleyen bölümlerde anlatacağımız gün satın alma yöntemlerini kullanmak. Bunlara ilave edebileceğimiz bir başka yöntemse söylediğimiz gibi çalışmaya gerek olmadan isteğe bağlı sigorta ödemek.

Özellikle çalışma imkanı bulamayan ev hanımlarını doğrudan ilgilendiren bu sistem büyük bir kolaylık sağlıyor. Yine part-time çalışanlar için de günlerini tamamlama imkânı veriyor. Yani ayda 15 gün çalışan birisi bu bağlı sigorta ödeyerek 30’a tamamlayıp emeklilik için avantaj elde ediyor.




Yukarıdaki şartları taşıyorsanız artık kendi sigortanızı yaptırıp emeklilik için prim ödemeye başlayabilirsiniz. Bunun için en yakın Sosyal Güvenlik Kurumu Merkezi’ne bir giriş bildirgesi vermeniz yeterli. Bildirgenin kayıtlara geçtiği gün sizin için emeklilik süresi de başlamış demektir. Birçok konu e-devlet üzerinden de gerçekleştirilebiliyor hatırlatalım.




Sonraki Haber

İzmir Karaburun’da korkutan deprem

İzmir Karaburun’da korkutan deprem İzmir’in Karaburun ilçesinde deprem meydana geldi. Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırmaları …