Cuma , 26 Nisan 2024

EYT son dakika!





Yaz aylarıyla birlikte çalışma hayatında çok önemli düzenlemeler peşi sıra hayatımıza girmeye başladı. Öncelikle kamu çalı4şanlarının 3.600 ek gösterge sorunu çözülürken 5.3 milyon memur ve emeklinin ikramiyeleri ve maaşları artmış oldu. Ardından yıllar sonra asgari ücrete ara zam yapılarak yılın ikinci yarısı için yeniden belirlendi.





Şimdi de EYT ile ilgili çalışma grubu oluşturulurken bir yandan da sözleşmeli personelin kadro haklarıyla ilgili çalışmalar devam ettiriliyor. Bu noktada birçok vatandaştan yeni talepler de geliyor. Bunlardan birisi de staj süreleriyle ilgili. İKİ TALEP BULUNUYOR Sabah’tan Faruk Erdem’in haberine göre; Mesleki eğitimde olan milyonlarca vatandaşımız staj yaparak iş hayatına atılıyor. Geçmiş yıllarda bu şekilde staj yapmış ve bu dönemde sigortalı olmuş milyonlarca vatandaş var. Ancak staj sigortası emeklilik hesabında başlangıç sayılmadığı gibi bu sürelerde ödenen primler de emeklilikte kullanılamıyor.





Staj sırasında verilen sigorta numarası geçerli sayılsa da yatırılan primler meslek hastalığı ve iş kazası ile sınırlı olduğu için uzun vadeli sigorta kollarından sayılmıyor. Dolayısıyla stajda yatırılan primler emeklilik günlerine eklenmiyor. Geçmişte staj yapmış ancak şimdi emekli olmak isteyen çok sayıda sigortalı bu primlerin borçlanarak geçerli olmasını veya staj başlangıcının emeklilik hesabında da sigorta başlangıcı sayılmasını talep ediyor.





YASADA BORÇLANMA İMKANI VAR Mevcut yasalara göre bu primler emeklilikte sayılmadığı gibi borçlanma da yapılamıyor. Ancak bunun bazı istisnaları var. Bunun örneklerinden birisi avukatlık mesleğinde yaşanıyor. Avukat adayları mezuniyet sonrasında 1 yıl kadar staj yapıyor. Eğer bu süreler içerisinde sigortalı olmaksızın staj yapmışlarsa, bu süreleri borçlanmaları mümkün. Bu süreler için belirleyecekleri prime esas kazanç seviyesi üzerinden yüzde 32 oranında prim ödeyerek borçlanmalarını gerçekleştirebiliyorlar. Bunun dışında staj borçlanması yapılan süreler 5510 sayılı yasanın 41. Maddesi’nde sıralanıyor. Doğum askerlik, yurtdışı gibi borçlanmaların dışında eğitim ve staj ile ilgili borçlanma imkanları da bu maddede bulunuyor.

Sonraki Haber

İzmir Karaburun’da korkutan deprem

İzmir Karaburun’da korkutan deprem İzmir’in Karaburun ilçesinde deprem meydana geldi. Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırmaları …