Cuma , 26 Nisan 2024

Hatay’da yapılan yağmaların, kaosun perde arkasında ne olduğu ortaya çıktı.





“KALICA KONUTLAR 1 YIL İÇİNDE TAMAMLANACAK”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, deprem bölgesinden gittiği her yerde “Bir yıl içerisinde yıkılan evleri yeniden yapacağız inşallah” diyerek bir söz verdi. Sözünü tutacağını da, “Van’da yaptık, İzmir’de yaptık, Elazığ’da yaptık. Yine yaparız” diyerek verdiği.





Elbette, mal yerine gelir. Gelecektir de. Tek yapamadığımız ölenlerimizi geri getirebilmek. Onların acısını içimize gömüp, hayata yeniden tutunacağız. Dedik ya yazgımız ağır, yazgımız zor, yazgımız acı dolu!
O yüzden, sadece şehirlerimizdeki bina enkazını kaldırmayacağız… Enkaza dönmüş insanlarımızın, ruhlarını da yeniden ayağa kaldıracağız. Kaldıramazsak, hepimiz onların enkazının altında kalacağız.





Devletin tüm birimleri, deprem bölgesinde. Tüm yardım kuruluşları bölgede. Kurtarma çalışmalarından hemen sonra, çadır kentler, konteynır kentler gerçeği ile karşılaşacağız. Oralarda yepyeni hayatlar başlayacak. Ve oranın yaşam koşulları, 6 Şubat öncesinden çok farklı olacak. Apartman dairelerinden, güvenli sitelerde oturan insanlarımız bir odada en az bir yıl ömür geçirecek. Kolay değil.
Kaloriferli, sıcak sulu mekanlardan, zor ısınan, zor sığılan mekanlara alışmak zor. Ama dedik ya yazgımız zor.
Ama başaracağız. Başaramazsak, o enkazın altında hep beraber kalacağız!





BİZ, “BİRLİK” DERKEN BAZILARI, GERGİNLİK PEŞİNDE
Farkındaysanız depremin ilk gününden şu ana kadar, “birlik” vurgusu yapıp, siyasi tartışmaları bir tarafa bırakmak için olağan üstü çabanın içerisindeyiz.
Ne ki, bir grup öyle ihtiraslı şekilde depremden “siyaset” devşiriyor!
İnsan dilini ısırarak susmaya çalışıyor… Fakat sabrın sonuna geliniyor!





Deprem bölgesi için ilk günden “Olağanüstü hal (OHAL) ilan edilsin” diyenler, OHAL, Meclis’e geldiğinde “hayır” dedi. OHAL’i seçim yatırımı olarak nitelendir.
İlk gün sahada olan askerin, sahaya geç sürüldüğünü ileri sürdüler. Hatta, arama kurtarma faaliyetlerinin sorumluluğunu ve yetkisinin askere verilmesini bile söylediler.





Bölgeye giden siyasilerin “birlik” vurgusu yaptığı konuşmaları önemseyip, siyasi söylemlerini göz ardı etmeye çalıştık çalışmasına ama kendisini “muhalif” olarak nitelendiren medyanın son iki gündür yaptıklarını gördükçe insan ister istemez “ne oluyoruz” sorusunu soruyor.





DIŞ MÜDAHALEYE ZEMİN HAZIRLAYANLAR MI VAR?
Aslen Hatay Samandağlı olan… İktidara gerektiğinde en ağız eleştirilerde bulunan… Ama hakkı da teslim eden ismi bizde mahfuz bir sosyoloğumuz İskenderun’daki kurtarma çalışmalarına katıldığı esnada bir mesaj attı.
Mesajının özeti şuydu, “Hatay dahil, işgale mi hazırlanılıyor?”





Biraz açalım. Günlerdir depremin büyüklüğü ve bu büyüklükteki bir depremin yıkımıyla mücadele etmenin zorluğu üzerinde duruyoruz. Bir grup ise “devlet aygıtı çalışmıyor” iflas etti algısına oynuyor. Bölgeden yalan yanlış bilgilerle, kamu otoritesinin kalmadığı, yağma, talan, hırsızlık ve başı boşluğun alıp başını gittiği algısını yayıyor.





“Yardımların ulaşmadığı.. Özellikle AFAD’ın hiçbir şey yapmadığı” şeklindeki yalanlar sosyal medya üzerinden boca ediliyor.
İşte bütün bunların bir amacının olduğuna vurgu yapıyor o mesaj.

“Devlet otoritesi çökmüşse, dış müdahale gereklidir” algısı oluşturulmak isteniyor.
Zaten bir milletvekili bir muhalif kanalın yayınından şöyle bağırıyor, “Böyle bir devletin düşmanı olmak haktır!”




Sonraki Haber

İzmir Karaburun’da korkutan deprem

İzmir Karaburun’da korkutan deprem İzmir’in Karaburun ilçesinde deprem meydana geldi. Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırmaları …