Cuma , 26 Nisan 2024

Maaşını almak isteyenler zamanını kaçırmayın!





Karakaş, Genel Sağlık Sigortası (GSS) borcu olanlar için borç yapılandırma kanununun önemli bir fırsat olduğunu belirtti. Eğer bir kişinin Genel Sağlık Sigortası borcu varsa, bunu e-Devlet üzerinden veya herhangi bir bankadan sorgulayabileceğini ifade etti.





EYT emekliliği sürecinde geliriniz düşükse silinir
Gelir testi yapılmamışsa, kişi bugün itibarıyla gelir testi yaptırdığında ve gelirinin düşük olduğu tespit edildiğinde borcun otomatik olarak silineceğini belirtti. Ancak, gelir testi sonucunda gelirin yüksek olduğu ortaya çıkarsa, Genel Sağlık Sigortası borcunun büyük bir kısmının faiz, gecikme zammı ve cezalar olduğunu söyledi. Bu durumda yapılandırma ile bu ek masrafların silinebileceğini ve uygun sonuçlarla borcun kapatılabileceğini açıkladı.





EYT’de emeklilik başvuru durumu neden uzuyor
Karakaş, EYT’lilerin en çok sorduğu sorunun aylık bağlama süresinin neden uzadığı olduğunu belirtti. Tek bir kurumda (SSK veya Bağ-Kur) çalışmanız durumunda emekli maaşınızın erken bağlanabileceğini açıkladı. Ancak, eğer askerlik hizmetinizi yedek subay olarak yaptıysanız ve son çalışmanız SSK üzerinden ise, nerede olursanız olun SGK il müdürlüğünün Ankara Emeklilik Hizmetleri Daire Başkanlığı ile yazışmaların gerçekleştiğini belirtti. Bu yazışmaların ve dosya incelemelerinin zaman aldığından dolayı EYT maaşının bağlanmasının uzadığını ifade etti. Ayrıca, çalışmalarınızın bir kısmının SSK, bir kısmının Bağ-Kur olduğu ve hizmet birleştirme yapılmadığı durumlarda, bu bilgilerin dosyada kontrol edilip incelenmesinin zaman aldığından sürecin uzadığını söyledi. Birden fazla ilde çalışmanız varsa, iller arası SGK merkezleri arasında yazışmaların yapıldığını ve bu nedenle sürecin uzadığını da belirtti.





Karakaş, 2022 yılında SGK’nın 377 bin kişiye yaşlılık aylığı bağladığını ve SGK personelinin aylık bağlama kapasitesinin 31 bin 500 işlem olduğunu belirtti. Ancak son zamanlarda SGK’nın aylık bağlama oranının 120 bine çıktığını ve SGK personelinin olağanüstü çaba göstererek bu sayıyı 4 kat artırdığını açıkladı. Bu durumda her ay 120 bin kişiye maaş bağlandığını varsayarsak, mart ayından itibaren 9 aylık süreçte EYT’lilere bağlanacak aylık sayısının 1 milyonu geçeceğini ifade etti.

Sonraki Haber

İzmir Karaburun’da korkutan deprem

İzmir Karaburun’da korkutan deprem İzmir’in Karaburun ilçesinde deprem meydana geldi. Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırmaları …