Cuma , 26 Nisan 2024

METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SON HAVA DURUMU RAPORUNDA AŞIRI SICAKLAR İÇİN UYARDI





Geçen hafta Avrupa’da binden fazla kişinin ölümüne sebep olan aşırı sıcaklar Türkiye’yi kavurmaya başladı. Sıcak havanın asıl etkisini ise Türkiye bu hafta yaşıyor. 28 Temmuz 2022 itibariyle sıcaklık çok daha artacak ve bugünü bile aratacak. Cuma günü ise Türkiye’nin aşırı sıcakların etkisinde kalmayan bölgesi olmayacak. Serin yayla havasına sahip olan Doğu Anadolu illerinde bile termometre kırmızıya dönecek. Önümüzdeki 5-6 gün aşırı sıcaklar devam edecek ve mevsim normallerinin üzerinde olacak. Bir iyi haber; aşırı sıcaklardan sonra bir ihtimal yağmurun gelmesi. Meteoroloji Profesörü Orhan Şen, önümüzdeki hafta salı günü İstanbul için yağmur ihtimali olduğunu söyledi.





Aşırı sıcakla kavrulacak iller : Meteoroloji verilerine göre perşembe günü itibariyle Ege bölgesinde İzmir, Aydın, Denizli, Uşak ve Manisa’da çok yüksek sıcaklıklar kaydedilecek. Sıcaklık bu illerde 40 dereceyi bulacak hissedilen ise çok daha yüksek olacak. İç Anadolu bölgesinde Çorum, Yozgat, Kırıkkale ve Sivas dışında tüm iller aşırı sıcağın etkisini yaşayacak. Ankara, Konya, Kayseri’de 36-37 derecek sıcaklık var. Hissedilenle birlikte bu sıcaklık 40 dereceyi geçecek.





Doğu Anadolu bölgesinde Iğdır’da bile 36 derece sıcaklık görülecek. Erzincan, Tunceli, Bingöl, Muş illeri de aşırı sıcakla kavrulacak. Doğu Anadolu Bölgesi’nde ise Hakkari dışında kalan tüm iller rekor sıcaklık görecek. Sıcaklık Urfa, Diyarbakır, Batman, Gaziantep illerinde 40 ile 43 derece arasında olacak. İstanbul ise bu aşırı sıcak hava dalgasını nispeten ‘serin’ geçirecek. Nemle birlikte hissedilen sıcaklık yüksek olsa da termometre 34 derece civarında olacak.





BU SICAKLAR KALP KRİZİ GEÇİRTİR DİKKAT! :
Aşırı sıcak hava dalgası ölümlere sebep olabilir. Prof. Dr. Kadriye Kılıçkesmez, kalp krizi riskinin sıcak havalarda arttığını belirterek, “Kalp hastası olanlar çok dikkat etsin’ dedi. Profesörün sıcaklarla ilgili uyarıları şöyle:





-Kalp krizi riski sıcak havalarda tabi ki artıyor ama bunun yanında kalp hastalığı olan hastaların bu havalarda çok daha dikkatli olması gerekiyor. Kalp hastalarına önerebileceğim tavsiyelerden bazıları; sıcakta çok fazla kalmamak, bol sıvı tüketmek, tuzlu gıdalar tüketmemek. Kalp krizinin en önemli bulgusu; göğüs ağrısı, sırtına, kollarına, çenesine vuran bir ağrıdır.

Sonraki Haber

İzmir Karaburun’da korkutan deprem

İzmir Karaburun’da korkutan deprem İzmir’in Karaburun ilçesinde deprem meydana geldi. Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırmaları …