Cuma , 26 Nisan 2024

Orta Afirka’da görülen maymun çiçeği virüsü Avrupa’da ilk olarak …





Nijerya’dan gelen ilk hasta olan Birleşik Krallık hastalarından biri hariç bütünü, Birleşik Krallık’ta enfekte olmuş gibi gözüküyor ve fazlası bağlantılı değil. ABD, kısa vakit evvelce Kanada’dan dönen Massachusettsli bir adamda ilk maymun çiçeği olayını bir gecede bildirdi. Kanada’da en az on üç mümkün olay araştırılıyor ve virüsü doğrulamak amacıyla testler yapılıyor. İspanya’da yedi şahsa teşhis konuldu ve onlarca şahıs daha hastalık amacıyla izleniyor ve test ediliyor. Portekiz, dokuz olayın doğrulandığını söyledi. Uzmanlar, tanınan olayların buzdağının görünen alanı bulunduğundan korkuyorlar ve hastaların fazlası birbiriyle bağlantılı değil, bu da daha geniş bir alana yayıldığını gösteriyor. Dünya Sıhhat Örgütü (WHO), önümüzdeki haftalarda daha çok ülkede daha çok olay beklediği hususu ile alakalı uyardı. Maymun çiçeğinin şahıstan şahsa bulaşmasının son derece ender bulunduğu düşünüldüğünden, salgın eksperler doğrultusundan ‘olağandışı’ olarak tanımlandı. Şuana kadar virüs, Batı ya da Orta Afrika dışında sadece dört ülkede belirleme edilmişti ve bütün olayların kıtayla direk seyahat bağlantıları vardı. Belçika’da ilk maymun çiçeği virüsü olayı görüldü, hastanın halinun a-ğır olmadığı bildirildi.





Flamanca yayın yapan kamu televizyonu VRT’ye konuşan Antwerp Tropik Sıhhat Enstitüsü yetkilisi Isabel Brosius, hali ağır olmayan hastanın partnerinin de aynı semptomları gösterdiğini ve yakında ikinci olayın da kaydedilmesini beklediklerini söyledi. Brosius, virüsün bulaşabilmesi amacıyla yakın ve devamlı ilişki gerektiğini, geniş çapta yayılım beklemediklerini açıkladı. İlk olarak 7 Mayıs’ta İngiltere’de görülen maymun çiçeği virüsü son 2 haftada Avrupa’da 7 ülkeye yayılırken Kanada’da 17 şüpheli olay bulunuyor. İngiltere’de olay adedi 9’a yükselirken şimdiye kadar İspanya’da doğrulanmış 7, Portekiz’de 5, İtalya, İsveç ve ABD’de birer olay görüldü.





Endemik bir virüsün namacıyla bulunduğu ender hastalıklardan biri olarak tanınan maymun çiçeği, Kongo ve Batı Afrika türü olmak üzere ikiye ayrılıyor. Virüsün Kongo türünün yüzde 10’a kadar ölüm riski yer alır iken Batı Afrika türünün ise her 2 olaydan birisinde yüzde 1 ölüm seviyesine sahip bulunduğu biliniyor.





Hastanın karantinaya alındığı açıklanırken, halinun iyi bulunduğu ifade edildi. Maymun çiçeği virüsü olayının Türkiye’de olup olmadığına dair şimdilik Sağlık Bakanlığı’ndan yapılmış bir açıklama bulunmamaktadır

Sonraki Haber

İzmir Karaburun’da korkutan deprem

İzmir Karaburun’da korkutan deprem İzmir’in Karaburun ilçesinde deprem meydana geldi. Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırmaları …