Perşembe , 2 Mayıs 2024

Üstelik kaybedilen eşyayı ararken bunları yapmak bulunmasını daha da zorlaştırıyor…





New York’ta Columbia Üniversitesi’nde Nöroloji profesörü olarak görev yapan Scott A. Small, beynin nöronlarının zaman zaman boşa düştüğünü ve böyle anlarda unutmanın son derece normal olduğunu aktarıyor. Öte yandan iyi uyku çekmeyen insanlarda unutkanlık çok daha sık görülüyor.





‘ARTIK BEYNİMİZDE ÇOK SEKME AÇIK!
Doktor Grant Shield insan hafızası üzerine araştırmalar yapıyor. Shield insanların baskı altındayken en yakın arkadaşlarının isimlerini bile hatırlamakta zorlandıklarını söylüyor. California Üniversitesinde nörobilim üzerine araştırmalar yapan Sara Mednick de, “Artık beynimizde pek çok sekme açık. Anlar arasında geçiş yapmakta bile zorlanıyoruz. Bu işletim sistemimizi ağırlaştırıyor” demekte.





ABD’nin Washington eyaletindeki St. Louis Üniversitesi’nde çalışan nörobilimci, Zachariah Reagh’e göre bir insanın hafızası 20’li yaşlarının sonuna doğru en kuvvetli haline bürünüyor ve daha sonra gerileme başlıyor. 60’lı yaşlarda hafızadaki kayıp en ciddi şekilde hissediliyor.

Asosyal insanların, daha fazla insanlarla sosyalleşen bireylere göre daha zayıf bir hafızaya sahip oldukları düşünülüyor. Washington DC’deki Georgetown Üniversitesi’nden iletişim çalışmaları yürüten Jeanine Turner, “Eğer insanlar ile derin bir bağ kurmazsak, ne olduğunu nasıl hatırlayacağız” değerlendirmesini yapıyor.





Sadece eşyaları değil, bazen insanları da unutabiliyoruz. Örneğin ilişkilerde bir taraf sorumluluklarını veya özel günleri sürekli unutuyorsa bunları hatırlatmak bir süre sonra karşı taraf için yorucu olabiliyor.

Bir başka psikolojik yoruma göre ise bir şeyleri unutan insanlar beyinlerini fazla yormadıkları için karar alma anı geldiğinde sakin kafa ile daha sağlıklı düşünebiliyor. Toronto Üniversitesi’nden Blake Richards, insan beyninin anı biriktirmek için değil, anıları boşaltmak için yaratıldığını söylerken, “Beyin enerjisini ve artık gerekli olmayan bilgileri boşaltmak için kullanır” demekte.





Unutkanlıkta en uç nokta demans hastalığında gözükse de, sıklıkla unutkanlık yaşayan bireyler ilaçlarını bile almakta zorlanıyor. Alarm kurmak, mobil uygulamalardan bildirim kullanmak bu insanlar için yapılabilecek en doğru şey.

Kaynaklar: NBC, Psychogy Today, WSJ, Time

Sonraki Haber

bu ürünlerde!

Marketteki o konserve ürünlerinde kimyasal madde tespit edildi! Sakın o ürünleri tüketmeyin! Birçok insanın hayatını …