Cuma , 26 Nisan 2024

Paralar banka hesaplarına yatırılıyor! En az 6 bin TL, süresi…





ÇEYİZ PARASI BAŞVURUSU İÇİN GEREKLİ BELGELER NELER? Evlenme ödeneği başvuru evrakları aşağıda sıralanmıştır: Başvuru sahibinin kimlik belgesi talep edilir. Evlenme cüzdanı istenir. Başvuru yapılacak olan kurumdan alınan dilekçe gereklidir. ÇEYİZ PARASI SORGULAMASI NASIL YAPILIR? Evlenme ödeneği sorgulama yolları aşağıda belirtilmiştir: E-devlet sistemi üzerinden sorgulama yapılabilir . Alo 170 hattı üzerinden çeyiz parası sorgulanabilir. Başvuru merkezlerinden evlenme ödeneği sorgulanabilir.E-DEVLET ÜZERİNDEN ÇEYİZ PARASI SORGULAMA E-devlet sisteminden evlenme ödeneği sorgulamak için izlenmesi gereken adımlar şu şekildedir:





https://www.turkiye.gov.tr adresine giriş yapılmalıdır. E-hizmetler listesinden ya da kurumlar menüsü üzerinden Sosyal Güvenlik Kurumu bulunmalıdır. Sosyal Güvenlik Kurumu ile yapılabilecek işlemler arasından Şahıs Ödemeleri Sorgulama butonuna tıklanmalıdır.E-devlet şifresi, T.C. kimlik kartı, mobil imza, internet bankacılığı veya elektronik imza seçenekleri ile kimlik doğrulaması yapma imkanı tanınır. E-devlet şifresi ise PTT şubelerine giderek alınabilir. Açılan sayfada başvurusu bulunmayanlar için ismine yapılmış bir şahıs ödemesinin olmadığı yazar.





Başvurusu bulunanlar ise başvuru durumunu sorgulayabilirler. ÇEYİZ PARASINDA ZAMANAŞIMINA DİKKAT! Evlenme ödeneği zamanaşımı süresi, 5 yıl. Yetim maaşı alan kadın, evlendikten sonra 5 sene içerisinde çeyiz parası için başvuru yapmalıdır. 5 yıldan sonra gerçekleştirilecek olan başvurular zamanaşımı sebebi ile reddedilir. 5510 sayılı kanunun 97’nci maddesi kapsamında zamanaşımı süresi açıklanır.Çeyiz parasına başvuru yapabilmek için yetim aylığı alıyor olmak gerekiyor. Peki yetim aylığından kimler yararlanabilir? Yetim aylığı başvuruları nasıl yapılır?





KİMLER YETİM AYLIĞI İÇİN BAŞVURU YAPABİLİR? Kanunun yürürlük tarihinden sonra ölen sigortalıların hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanabilmesi için; a-) En az 1800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş veya, b-) 4/1-(a) sigortalıları için, her türlü borçlanma süreleri hariç en az 5 yıldan beri sigortalı bulunup, toplam 900 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş, olması şartıyla ölüm aylığı bağlanır.





Ayrıca; a-) Malullük, vazife malullüğü veya yaşlılık aylığı almakta iken veya malullük, vazife malullüğü veya yaşlılık aylığı bağlanmasına hak kazanmış olup henüz işlemleri tamamlanmamış, b-) Bağlanmış bulunan malullük, vazife malullüğü veya yaşlılık aylığı, sigortalı olarak çalışmaya başlamaları sebebiyle kesilmiş, durumda iken ölen sigortalıların hak sahiplerine yazılı istekte bulunmaları halinde ölüm aylığı bağlanır. Ölüm aylığı bağlanabilmesi için sadece 4/1-(a) sigortalıları için öngörülen her türlü borçlanma süreleri hariç en az 5 yıldan beri sigortalı bulunup, toplam 900 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması şartında; gerek ölen sigortalı tarafından, gerekse hak sahipleri tarafından yapılan tüm borçlanmalar bu şartların oluşmasında dikkate alınmamaktadır.





Ancak, 1/10/2008 tarihinden önce ölen sigortalıların 900 gün hesabında borçlanılan tüm süreler dikkate alınmaktadır. Ayrıca, kendi nam ve hesabına (5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi) çalışan sigortalıların hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanabilmesi için ölen sigortalıların genel sağlık sigortası primi dâhil, prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının ödenmiş olması şarttır. ÖLÜM AYLIĞI KİMLERE BAĞLANIR? Ölüm aylığı, ölen sigortalının; a-) Eşine, b-) Çocuklarına, c-) Anne ve babasına, bağlanır.




Sonraki Haber

İzmir Karaburun’da korkutan deprem

İzmir Karaburun’da korkutan deprem İzmir’in Karaburun ilçesinde deprem meydana geldi. Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırmaları …