Pazartesi , 29 Nisan 2024

TÜRKİYE ALARMA GEÇTİ! Giriş çıkışlar kapatıldı, tüm izinler iptal edildi





“TEDBİRLER ALINSIN 1 AYDA SONA ERER”
Diğer illere oranla Erzurum’da ki vakaların daha az olduğunu söyleyen Yıldırım, “Erzurum’da şuanda diğer illerde görüldüğü kadar yoğunluk yok. O kadar fazla hasta olan hayvanımız yok ama tedbir amaçlı bu kapatmaların yapılması doğrudur. Erzurum’daki hayvan sayısının fazla olmasından dolayı ve Erzurum, Kars, Ağrı, Ardahan buralarda sürekli sevkiyatlar olduğu için özellikle buralarda tedbirlerin alınması lazım ki hastalığın önüne geçilsin. Bu hastalık yine de o kadar korkutucu bir hastalık değil vatandaşlarımızın endişeye kapılmaması gerekiyor. Tedbirler alınıp aşılamalar yapıldıktan sonra 1 ay içerisinde her şey normal düzenine dönmüş olur” diye konuştu.

Aşılamalardan sonra hayvanların kurban sevkiyatına da hazır durama geleceğini de belirten Yıldırım, “Kurban bayramına 4 ay gibi bir süre kaldı. Şuanda bu şekilde kurban bayramı içinde tedbir alınmış oluyor. Dediğim gibi aşılamalar yapılır hayvanlarımız kurban bayramında sevk edilecek duruma gelmiş olurlar.





Eğer hastalık bugünlerde değil de 1-2 ay sonra çıkmış olsaydı kurbanlık konusunda da ciddi sıkıntılar yaşanabilirdi. Şuanda çıkmış olması bu yönden de iyi olarak görülebilir. Şuanda hayvanlar tedavi edildikten sonra kurban bayramında her hangi bir sorun yaşamayacağız. Bizde bu konuda elimizden gelen ne varsa yapmaya çalışıyoruz.

Bakanlığımızın vermiş olduğu kararlara uyuyoruz ve şuanda pazarlarımız kapatıldı. Hayvan giriş çıkışları da durduruldu. Gerekli dezenfektan çalışmaları da başlayacak. Bu konu hakkında bilgi sahibi olmayan vatandaşlarımızda bilgilendirilecek. Hastalığa yakalanan hayvanların tedavisi yönünde bilgilendirilecekler. Bu uygulamalarda Tarım İl ve İlçe müdürlüğüne bağlı olan ekipler tarafından yapılacak” dedi.





“ÇOK DİKKATLİ DAVRANMALIYIZ”
Hayvancılıkla uğraşan insanların ise sık karşılaştığı bir hastalık türü olduğunu ifade eden Yıldırım, “Bu hastalık hayvancılıkla uğraşan insanların çok sık karşılaştığı bir hastalık. Şap hastalığı 65 çeşide yakın türü bulanan bir hastalık. Bunun nerde ne zaman ortaya çıkacağı belli değil. Biz hayvancılıkla uğraşan insanlar bu hastalıkla iç içe yaşıyoruz. Akşam gidip hayvanlarını kontrol ediyorsun bir problem yok. Sabah gelip bir daha bakıyorsun hayvan bu hastalığa yakalanmış oluyor. Hayvanların bu hastalığa yakalanmasının birçok nedeni var.





Hava aşı derece sıcak olur yakalanır, soğuk su içer yakalanır, araç üzerinde hayvan sevkiyatı olur, daha önce taşınan hayvanın orada kalan enfeksiyonu bulaşır yine yakalanır. Hayvan 1-2 gün kuvvetli beslenemezse yine bu hastalığa yakalanma durumu olur. Yani her an her zaman hayvanların bu hastalığa yakalanma ihtimalleri bulunuyor. Şuanda ülkemizde hayvan sayısında da azalma problemi var çok dikkatli olmalıyız. Bu hastalıkta da birçok hayvanımızı telef edersek daha kötü senaryolar yaşayabiliriz” şeklinde konuştu.





“VATANDAŞLARIMIZ BAKANLIĞIMIZIN TALİMATLARINA UYSUNLAR”
Şuanda karşılaşılan virüsün uzun yıllar öncede ortaya çıktığını söyleyen Yıldırım, “Bakanlığımızın yaptığı çok güzel bir uygulama var. Yıllardır bütün hayvanlara yılda 2-3 defa şap aşılaması yapıyor. Yapılan bu çalışma hayvanlarda ki bu enfeksiyonu büyük oranda durdurdu. Şuanda karşılaşmış olduğumuz tür en son uzun yıllar önce görülmüştü. Hastalık belli bunun aşısı yapılacak ve hayvanlar bu hastalığa karşı aşılanacak. Çiftçilerimiz ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımız bakanlığımızın aldığı kararlara uysunlar” diye konuştu.

Sonraki Haber

6.9’un ardından yine deprem oldu

6.9’un ardından yine deprem oldu Yeryüzünde neler oluyor.. 6.9 Şiddetinde gerçekleşen depremin ardından bir deprem …