Cuma , 26 Nisan 2024

UYKUSUZLUĞUN NEDENİ BU OLABİLİR





TEDAVİYİ İHMAL ETMEYİN
Kalp yetersizliği hastalığında en önemli şeyin düzenli kontrol olduğuna, meydana gelen ölümlerin çocuğunu nedenin tedavi süreci ve kontrolün aksatılmasından kaynaklandığının altını çizen Yıldırımtürk, “Kalp yetersizliği hiçbir zaman tamamen düzelmez ama hastanın semptom ve bulgularını kontrol altında tutarak hastanın yaşam kalitesini artırmayı amaçlıyoruz. Bu hastalıkla ilgili geliştirilen birtakım yeni tedavi seçenekleri var.





Dolayısıyla eskiye göre bu hastalara uyguladığımız tedavi seçenekleri daha fazla, böylece hastaların ömrünü ve yaşam kalitelerini artırabiliyoruz. Tedavi altında olan bir kalp yetersizliği hastasında ölüm riski, yüzde 10-15 seviyelerine kadar çıkabiliyor. Bu nedenle hastaların düzenli olarak tedavi altında kalması ve doktoruyla koordineli olması önemli. Hastanın şikayetleri artıyorsa, sık sık acile başvuruyorsa, hastaneye yatması gerekiyorsa da mekanik destek cihazları, kalp nakli gibi seçeneklerimiz var. Hastaların bunlara yönlendirilmesi çok önemli” açıklamasında bulundu.





KALP PİLİ YETERSİZLİĞE NEDEN OLUR MU?
Sık görülen kalp yetersizliği hastalığının birçok tedavi yöntemi olduğunu, bunların başında da kalp pili yönteminin geldiğini, ancak bu tedaviye başvururken çok dikkatli olunması gerektiğine dikkat çeken Çelik, “Kalbin büyümesiyle, zayıflamasıyla karakterize olan kalp yetersizliğinde daha fazla tedavi seçeneğimiz var. İlaç tedavilerimiz çok önemli. Her hastalıkta olduğu gibi kalp yetersizliğinde de tedaviye ne kadar erken başlarsak hastaların seyri o kadar iyi oluyor. Her kalp yetersizliği hastasında seyir kötü gidecek diye bir şey yok. Tüm dünyada kanıta dayalı olarak, faydalı olduğu gösterilmiş ve kalp yetersizliği hastaları kullandığında daha uzun süre ve daha kaliteli bir yaşam sağladığı gösterilmiş ilaç tedavilerimiz var. Bu ilaçları mutlaka hastalara önermeliyiz, hastaların da bu ilaçları düzenli bir şekilde kullanması gerekir. En büyük yanlış hastaların ilaçlarını aksatmaları ve bırakmalarıdır. O zaman bu hastalarda kalp yetersizliği daha kötü sonuçlara yol açabilir. İlaç tedavilerini hastalara verdikten sonra eğer hala kalpteki kasılma gücü azsa ve hala hastaların şikayetleri çoksa o zaman cihaz tedavilerimiz, kalp pillerimiz var.





Kalbin senkronizasyonu bozulduğunda şartları uyan hastalara kalp pili takıyoruz. Böylece senkronizasyonu bozulmuş kalbe tekrar bir senkronizasyon kazandırıp kalbin kasılma gücünü normale çıkarmayı sağlıyoruz. Kalp yetersizliği hastalarının önemli bir kısmında da ölümcül ritim bozukluğu görülüyor. Bu hastalar için şok veren kalp pilleri var. Bu pilleri hastaya taktığımızda örneğin, piknikte hastada ritim bozukluğu meydana geldi. Pil, kalbe şok vererek kalbi yeniden normal düzeye getirerek ani ölümleri engellemiş oluyor. Bunlara rağmen hastalar hala giderek kötüleşiyorsa o zaman yapay kalp, kalp nakli de şifa olabiliyor. İlaçtan nakile gidene kadar birçok tedavi seçeneğimiz var ve ülkemizde bunların hepsini yapabiliyoruz. Nakil, yapay kalp, destek cihazı, kalp pilleri ve ilaç tedavilerini hastalarımızda kullanabiliyoruz” diye konuştu.





KALP YETMEZLİĞİ BELİRTİSİ?KALP YETMEZLİĞİ HASTASI NELERE DİKKAT ETMELİ?
Peki kalp yetmezliği olan kişiler nelere dikkat etmeli? Prof. Dr. Özlem Yıldırımtürk, hastalık sürecinde dikkat edilmesi gerekenleri sizin için sıraladı.





– Kalp yetmezliği hastalarında ilaç tedavilerinin kontrolü çok önemli. Bu tedaviye harfiyen uyulmalı. Hastanın, doktorun uyarıları dışında ilacını azaltması veya kesmesi hastalığın daha kötü seyretmesine yol açar.
– Hastanın iyi bir beslenme planı olmalı. Hasta kişinin doktoru eğer su ve tuz kısıtlaması yaptıysa buna dikkat edilmeli.
– Kalp yetersizliği hastaları mutlaka egzersiz yapmalı. Bu hastalar kendilerini sürekli halsiz ve yorgun hissederler; hareketsizlik de olunca kas kaybı meydana geliyor.





Bu nedenle hastalar yürüyüş ve egzersiz yaparsa ve beslenmesine dikkat ederse yorgunluk şikayetleri azalır ve egzersiz kapasiteleri artmış olur.
– Bu hastalar grip, zatürre, kovid aşılarını mutlaka yaptırmalı. Kalp yetersizliği hastalarında ortaya çıkabilecek herhangi bir enfeksiyon, kalp yetersizliğine bağlı kötüleşmeyi daha yoğun bir biçimde ortaya çıkarır. Bu nedenle hastaları aşılayarak hastalığın seyrindeki kötüleşmeyi engellemiş oluruz.
– Kalp yetmezliği hastalarında kansızlık önemli bir problem olduğundan hastalar diyetlerine dikkat etmeli ve önerilen tedavileri almalılar.

Sonraki Haber

İzmir Karaburun’da korkutan deprem

İzmir Karaburun’da korkutan deprem İzmir’in Karaburun ilçesinde deprem meydana geldi. Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırmaları …