Pazartesi , 29 Nisan 2024

VAKA SAYILARININ YÜKSELECEĞİ YERLERİDE AÇIKLADI





ARTIK LOKAL ÖNLEMLER YETERLİ DEĞİL! –
Geldiğimiz noktada düşüncem şu: Artık lokal önlemlerle sadece o bölgede alınacak tedbirlerle bu salgını durdurma şansımız pek kalmadı. Artık alınacak önlemlerin merkezden alınarak Türkiye’nin her noktasında uygulanması lazım. – Mesela mesailerin kademelendirilmesi. Özel sektör katılmadı. Bunun bütün özel ve kamu dahil, Türkiye’nin geneli için uygulanması lazım



K DEĞERİ: SÜPER BULAŞTIRICIYI BULMAK GEREKİYOR!
– Bazı kişiler hiç bulaştırmıyor. Bazı kişiler 1-2’ye bulaştırıyor. Ama bir grup var ki yüzlerce kişiye bulaştırabiliyor. Mesela Güney Kore’de 5 bin kişiye bulaştırmış bir kişi. K değeri diye bir şey çıktı şimdi. Yüz kişilik bir hasta grubu bu virüsü kaç kişiden almış demek. K değeri ne kadar 1’e yakınsa o kadar homojen bulaştırma demek. Burada 0,2 gibi bir değer var. Bir kişiye eşit şekilde bulaştırmıyor. Her hastanın bulaştırma kapasitesi aynı değil. Bu şu demek: Hastaların yüzde 80’inin kaynağı virüs pozitiflerin sadece yüzde 20’si.



– 100 kişilik hasta grubunu düşünün. Karşılarına 100 kişilik grupla kapalı yere koyun. Bu 100 kişi hastalandı, bunlardan aldı ama sadece 20’sinden almış. Öbür 80’i hiç bulaştırmamış. Biz şu anda temaslı takibi yapıyoruz, kime bulaştırmış diye araştırıyoruz. Halbuki geriye dönüp kimin bulaştırdığını tespit etmek lazım. Süper bulaştırıcıyı tespit edince yüzlerce kişiye bulaşmasını önlüyorsunuz.



TÜRKİYE’DE GÜNLÜK VAKA SAYISI KAÇ?
– Şu anda belirtisi olan ve test sonucu pozitif çıkanlar açıklanıyor. Bu grup, potansiyel hastaneye yatma ihtimali olandır. Kabaca, sadece Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı açıklamalardan vaka sayısı için tahminde bulunabiliyorum. Sayın Bakan demişti ki: Bütün pozitif vakaların aşağı yukarı yüzde 20’si semptom veriyor, bunun yarısı da hastanede yatıyor. 5’le çarparsanız kabaca tahmini vaka sayısını bulabilirsiniz.
TOPLUMSAL BAĞIŞIKLIK NE ZAMAN KAZANILACAK?
– Şimdi hasta sayısı olduğunu öğrendikten sonra yaptığım hesaplamada, 13-14 ay gibi bir sürede toplumsal bağışıklık gelişir diye düşünüyorum. Yüzde 60’ı hastalığı geçirmiş olacak. Bir ülkenin ölüm sayısı değişmeyeceğine göre, vaka sayısının yüksek olması iyi bir şey aslında. İnsanlar bunu ilk söylediğimizde panik geçiriyorlar, aslında tam tersine bu sevinilecek bir şey.



AŞI TÜRKİYE’YE NE ZAMAN GELİR?
– (Çin’de üretilen aşının 40 gün sonra Türkiye’ye gelecek açıklaması) Bakan Bey şart koymuş. Yapılan çalışmalar devam ediyor. Sonuçlar iyi çıkarsa demiş. Önce sonuçlar çıkacak, arkasından çok işlemi var. Firma elindeki verilerle Sağlık Bakanlığı’na başvuracak. Bakanlık aşıları inceleyecek, ruhsat verecek. Ya da ithal izni verecek. Burada laboratuvarlar incelenecek, uygun görülürse olacak.



– Biz Türkiye’de aşı üretiminden bahsedince insanlar şaşırıyor, Almanların aşı üretim tesisi yok. O yüzden ABD’li bir firma anlaştılar. İngiltere’nin de aşı üretim tesisi yok. Bu aşılar ilk etapta bireysel korunmada ciddi katkıda bulunacak. Yüzde 60, 70 koruyan bir aşı geldi, eczanelere verildi ya da devlet alıp aile hekimlerine verdi. Bunun planlamaları yapılacak, grip aşısındaki gibi. Ancak toplumda salgının bitmesini sağlayacak kitlesel aşılama 2,5-3 seneden önce mümkün değil.


Sonraki Haber

6.9’un ardından yine deprem oldu

6.9’un ardından yine deprem oldu Yeryüzünde neler oluyor.. 6.9 Şiddetinde gerçekleşen depremin ardından bir deprem …